FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena obnovljena zgrada područne škole

Autor: dpas
MEĐURIĆ, 20. siječnja 2011. (Hina) - Saborska zastupnica za češku i slovačku nacionalnu manjinu Zdenka Čuhnil otvorila u Međuriću u blizini Kutine obnovljenu zgradu područne škole Osnovne škole Banove Jaruge.

Na investiciji vrijednoj 1,4 milijuna kuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te gradu Kutini zahvalila je ravnateljica Melita Posavčić. Od ovog polugodišta nastava se u toj školi održava u jednoj smjeni. Učenici su zahvalili programom na hrvatskome, češkome i slovačkom jeziku. Školstvo u Međuriću ima dugu povijest, od 1780. godine, a jezici manjina uče se već punih 90 godina.

Na svečanosti su bile saborske zastupnice Marijana Petir i Ivanka Roksandić, kutinski gradonačelnik Davor Žmegač te ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Mirko Marković.

Ulaganje u obnovljenu školu nije jedino u tome mjestu, gdje među 550 stanovnika složno žive pripadnici češke i slovačke manjine, koji su aktivni u kulturnim udrugama Češkoj besedi i Matici slovačkoj. Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Željko Uzel podsjetio je da se obnovu zajedničkoga Narodnog doma ulaže više od tri milijuna kuna.

(Hina) xdpas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙