FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast kineskog gospodarstva 10,3 posto u 2010.

Autor: gvla
PEKING, 20. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kinesko je gospodarstvo u 2010. poraslo po stopi od 10,3 posto, najvišoj od izbijanja globalne gospodarske krize, pokazali su u četvrtak službeni podaci kineske vlade.

Taj je rast nadmašio naviše revidirani 9,2-postotni rast u 2009., kao i prognoze Svjetske banke o stop rasta u visini 10 posto, dodatno naglasivši rastuću kinesku gospodarsku snagu u godini nastavljenih pritisaka na ostala vodeća svjetska gospodarstva.

U četvrtom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao je za 9,8 posto, snažnije nego u tromjesečju ranije, te iznad očekivanja analitičara, zacementiravši kinesku poziciju drugog po veličini gospodarstva svijeta, pokazuju nadalje podaci državnog statističkog ureda.

Iako je inflacija maloprodajnih cijena u prosincu jenjala u odnosu na mjesec ranije, zadržala se na visokih 4,6 posto unatoč naporima vlade u Pekingu da je zauzda. Rast cijena odbija ulagače zbog prijetnje novih mjera poštravanja kineske monetarne politike.

Vlada je pod pojačanim pritiscima da popusti kontrolu nad juanom kojeg mnogi smatraju podcijenjenim, upozoravajući da takva politika jamči kineskim tvrtkama nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

"Gospodarstvo se trenutno nalazi u kritičnom razdoblju prijelaza s razdoblja oporavka na razdoblje stabilnog rasta", kazao je povjerenik kineskog statističkog ureda Ma Jiantang.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙