FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cvetković odbacuje optužbe za genocid u Srebrenici

Autor: kgab
JERUZALEM, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Aleksandar Cvetković, bosanski Srbin koji se doselio u Izrael 2006. godine a kojega Bosna i Hercegovina sumnjiči da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. godine, odbacio je u srijedu optužbe o sudjelovanju u pokolju i tako dao naznake da će se protiviti izručenju BiH.

Cvetković, ratni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), uhićen je u utorak u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti, a tužiteljstvo BiH već je proslijedilo Tel Avivu i zahtjev za izručenje uz popratnu dokumentaciju.

On je uselio sa svojom obitelji u Izrael 2006. godine, a optužen je za pomaganje snagama bosanskih Srba u pokolju 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, u najvećem pokolju nakon Drugoga svjetskog rata i to u području koje je bilo proglašeno UN-ovom zaštićenom zonom.

Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS čiji su pripadnici strijeljali najmanje tisuću zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su nakon pada Srebrenice bili zatočeni na vojnom gospodarstvu Branjevo u okolici Bratunca.

Istražujući ovaj zločin, bosanskohercegovačko je pravosuđe utvrdilo Cvetkovićevu umiješanost i potom otkrilo da se on skriva u Izraelu nakon čega je i zatraženo njegovo uhićenje i izručenje.

Cvetkovićev odvjetnik Vadim Shub izjavio je da je njegov klijent bio vozač snaga bosanskih Srba, ali da nije sudjelovao u pokolju u Srebrenici.

"On odbacuje sve navode koji ga terete. On opovrgava da je sudjelovao u bilo kakvoj vrsti ratnog zločina. Bio je vojnik, ali nije sudjelovao ni u kakvom zločinu", kazao je Shub.

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙