FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Izraelu uhićen osumnjičeni za pokolj u Srebrenici

Autor: rtom
JERUZALEM, 18. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - U Izraelu je uhićen useljenik Aleksandar Cvetković, kojemu Bosna i Hercegovina želi suditi za sudjelovanje u pokolju u Srebrenici 1995. i pokrenut je postupak za njegovo izručenje toj zemlji, objavilo je u utorak izraelsko ministarstvo pravosuđa.

Aleksander Cvetković uselio je sa svojom obitelji u Izrael 2006. godine, a optužen je za pomaganje snagama bosanskih Srba u pokolju 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, u najvećem pokolju nakon Drugog svjetskog rata i to u području koje je bilo proglašeno UN-ovom zaštićenom zonom.

Izraelske vlasti uhitile su 42-godišnjeg Cvetkovića u utorak i pokrenule postupak za njegovo izručenje BiH gdje će mu se suditi po tužbi za genocid.

Izraelsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da bi postupak mogao potrajati jer "očekuju da će optuženi uložiti žalbe".

Zasad je nepoznato kako će Cvetković osporavati optužbe da je bio u skupini osmorice muškaraca koji su strijeljali srebreničke žrtve, dodaje Reuters.

Haški sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji dosad je osudio nekoliko bosanskih Srba za pokolj u Srebrenici iz 1995., a potraga za počiniteljima zločina nastavlja se. Mediji u BiH prenijeli su da je u ponedjeljak navečer u području Čajniča uhićen i Božidar Kuvelja, također osumnjičen za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici.

Kao pripadnik Specijalne policijske postrojbe Centra za uvježbavanje Jahorina ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Kuvelja je osumjičen da je osobno izravno sudjelovao u strijeljanju nekoliko desetina bošnjačkih muškaraca nakon pada Srebrenice.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙