FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković s predstavnicima ribara

Autor: tper
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Pitanja reguliranja određenih pravilnika, načina korištenja strukturnih potpora i pitanje plavog dizela bile su teme današnjeg sastanka ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića i predstavnika sektora ribarstva okupljenih u HGK, HOK-u te predstavnika ribarskih zadruga.

Kako je nakon sastanka izvijestio ministar Čobanković, činjenica je da je cijena plavog dizela došla na 4,99 kuna, što opterećuje kompletnu poljoprivredu, ali i sektor ribarstva u kojem je učešće goriva značajno veća stavka nego u drugim segmentima poljoprivrede.

Stoga će se pokušati pronaći modaliteti, koji su sukladni zemljama EU, da se na pogonsko gorivo u ribarstvu i na opremu ne zaračunava PDV, istaknuo je Čobanković.

Razgovaralo se i o načinu korištenja sredstva koja su u proračunu predviđena za strukturne potpore. Dogovoreno je da Uprava za ribarstvo do 15. veljače definira način na koji bi se omogućila određene potpora koćarima.

Što se tiče pravilnika, dogovoreno je da se organiziraju šire rasprave vezane uz zakonodavni i podzakonodavni okvir (pitanje pravilnika o povlasticama i pravilnika o gospodarskom ribolovu i ribolovnom alatu). Ta dva pravilnika, krucijalna su za sektor ribarstva, kazao je.

Izvijestio je i kako će se ići u pravcu imenovanja savjetodavnog vijeća za ribarstvo kao krovne, savjetodavne asocijacije na kojoj će se raspravljati o problematici ribarstva te davati savjeti Upravi za ribarstvo i Ministarstvu kako i u kom pravcu regulirati određenu problematiku.

Predstavnik zadruge Koralj iz Rijeke Romeo Mikičić rekao je kako su zadovoljni današnjim sastankom te očekuje da će se do sredine veljače vidjeti rezultati dogovorenog.

Na današnjem sastanku nije bilo predstavnika tri udruge profesionalnih ribara (Naše more, Mare Croaticum i Istarski ribar) koji su najavljivali prosvjed za kraj ovoga tjedan.

Miro Kučić iz HGK je istaknuo kako je na današnjem sastanku bilo zastupljeno 75 posto hrvatskog ribarstva i nije mu jasno zašto nije bilo predstavnika udruga koje su najavljivale prosvjed.

Što se tiče očevidnika, kazao je kako se digla bura oko ničega, jer su u očevidniku tablično navedene sve vrste riba i morskih organizama na hrvatskom i latinskom jeziku kao i jedinstveni sustav označavanja za cijelu EU.

Naime, od početka godine počeo se primjenjivati niz novih propisa i pravilnika, primjerice onaj o povlasticama te o načinu vođenja i dostave očevidnika.

Ribarima taj pravilnik zadaje najviše glavobolja, kažu da je nerazumljiv i kompliciran za ispunjavanje te da im je za ispunjavanje očevidnika potrebno znanje latinskog jezika.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙