FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zadru prosvjed ribara

Autor: barn
ZADAR, 7. siječnja 2011. (Hina) - Pedesetak profesionalnih ribara iz Dalmacije prosvjedovalo je danas u zadarskoj luci protiv loše zakonske regulative vezane uz ribarstvo u Hrvatskoj, tražeći hitno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Ribari ističu da žive sve gore, te da će se uskoro zaokružiti i 13. poglavlje - o ribarstvu - za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a da njih nitko ništa ne pita.

Nezadovoljni stanjem u ribarstvu traže i smjenu državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića i hitan sastanak s resornim ministrom Petrom Čobankovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

Njihov predstavnik iz Visa Damir Karuza ističe kako traže hitno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, a smatra da u Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja sjede ljudi koji nemaju veze s morem i stanjem na terenu.

Karlo Magić iz Pašmana negoduje zbog pravilnika i zakonskih akata, koji se kako tvrdi, u pravilu donose preko noći u Zagrebu i nemaju veze s onim što se događa na moru.

Od 1. siječnja su primjerice na snazi nova pravila za ispunjavanje ribarskih očevidnika, koji su, kako tvrdi Magić nerazumljivi te ih je na moru nemoguće primijeniti.

Ribari se također žale i na cijenu plave nafte za koju tvrde da je odavno prešla granicu isplativosti.

Upitan za komentar nezadovoljstva ribara potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković nakon sjednice Vlade rekao je kako je mu je jasno da je problematika ribarstva vrlo izražena, smanjen je ulov, smanjene su cijene ribe.

Napomenuo je kako su u vezi sa stanjem u ribarstvu činili i čine određene napore.

(Hina) xbarn/xrkor yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙