FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaković: DORH još analizira spis u slučaju Purda

Autor: mvra
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas da državno odvjetništvo još analizira spis u slučaju hrvatskog branitelja Tomislava Purde, uhićena 5. siječnja pri ulasku u BiH na temelju srbijanske tjeralice, te da će, kad dobiju njihovu odluku, o tome priopćenjem obavijestiti javnost.

Državno odvjetništvo je potkraj prošlog tjedna zaprimilo preslik spisa u kojem je Purda optužen za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika koji mu je dostavljen putem hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, a dan prije, 13. siječnja, srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako će, ne zatraži li Hrvatska od BiH izručenje Purde u idućih 10 dana, to učiniti Srbija.

Upitan nakon okruglog stola o nacrtu prijedloga novoga kaznenog zakona hoće li Hrvatska zatražiti izručenje do 23. siječnja ili u roku 40 dana koliko može trajati ekstradicijski pritvor, ministar je rekao: "Vrlo vjerojatno. Mora biti do tog datuma."

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je odlukom glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića određeno za postupanje, potvrdilo je danas da je od DORH-a zaprimilo spis o Purdi te istaknulo da je predmet prioritetan jer se osumnjičenik nalazi u ekstradicijskom zatvoru u Zenici.

Upitan hoće li tvrdnje supruge bivšeg premijera Mirjane Sanader da su joj ugrožena ljudska prava i bojazni da njezin suprug u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje štetiti Hrvatskoj u zatvaranju 23. poglavlja, ministar je rekao da u Hrvatskoj svatko može očekivati pošteno suđenje.

Hrvatsko pravosuđe dokazalo je na brojnim primjerima da sudi na temelju zakona i Ustava i da se pošteno vode postupci, zaključio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙