FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP dr. Ante Stračevića: Srbija obmanula Hrvatsku

Autor: ostr
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Srbija je obmanula Hrvatsku i nije u popis osumnjičenih osoba što ga je predala Hrvatskoj uvrstila Tihomira Purdu, tražimo da Hrvatska inzistira da Srbija povuče raspisanu međunarodnu tjeralicu za Purdu i odustane od podnošenja zahtjeva za njegovo izručenje te da možebitno procesuiranje prepusti Hrvatskoj, a od predsjednice hrvatske vlade tražimo pokretanje odgovornosti protiv odgovornih osoba u hrvatskome Ministarstvu pravosuđa i MUP-u za počinjene propuste, ističe večeras u priopćenju Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčevića.

HSP dr. Ante Starčevića smatra kako taj slučaj pokazuje grube propuste i neusklađenost rada Ministarstva pravosuđa i MUP-a te pokušaj opravdavanja vlastite odgovornosti za učinjene propuste jer su oba ministrstavtva, kako se navodi, u posjedu popisa osumnjičenih osoba koji je Srbija predala Hrvatskoj te raspisanih međunarodnih tjeralica što ih je Srbija preko Interpola izdala za hrvatske državljene.

Netočne su i u izravnom protuslovlju s priopćenjem DORH-a (srpanj 2010.), kako navodi HSP dr. Ante Stračevića, izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca da hrvatske vlasti nemaju obvezu obavještavati hrvatske građane o tomu da je za njima raspisana tjeralica i da su na popisu osumnjičenih osoba.

Pravaši ističu kako zainteresirane osobe mogu dobiti informaciju o tome jesu li na popisima osoba protiv kojih su pokrenuti ili vođeni kazneni postupci zbog ratnih zločina te napominju kako se ti podatci ne smiju umnožavati, objavljivati niti davati drugima na korištenje isključivo radi zaštite integriteta osoba čija su imena na popisu.

HSP dr. Ante Starčevića podsjeća da je Srbija 22. srpnja 2010. godine predala Hrvatskoj popis optuženih ili osuđenih osoba zbog ratnih zločina te onih protiv kojih je u tijeku istraga zbog tih kaznenih djela na sastanku mješovitog povjerenstva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Ministarstva pravde Republike Srbije za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih zbog kaznenih djela ratnih zločina i onih protiv kojih je u tijeku istraga, te da su ti popisi razmijenjeni na radnom sastanku dviju strana.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙