FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište na prekretnici, u fokusu i dalje Ina

Autor: neba
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Zagrebačka je burza na prekretnici, nakon što je u petak istekla MOL-ova ponuda za otkup dionica Ine, a pitanje je ima li tržište snage za daljnji rast koji traje već više od mjesec dana.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 3,71 posto, na 2.240 bodova, dok je Crobex10 porastao 3,74 posto, na 1.224 boda.

Redovni promet dosegnuo je 572,5 milijuna kuna, što je gotovo 350 milijuna kuna više nego tjedan dana ranije.

Najviše se trgovalo dionicom Ine, kojom je ostvareno gotovo 330 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena skočila više od 6 posto, na 3.400 kuna. Tijekom tjedna dosegnula je i rekordnih 3.450 kuna.

U petak je istekla ponuda MOL-a. I dok se nagađa je li MOL uspio steći udio u Ini od 51 posto, iz te mađarske kompanije poručuju da će o rezultatima opće ponude izvijestiti unutar sljedećih deset dana.

„Tržište će ovoga tjedna biti na prekretnici zbog isteka MOL-ove ponude za kupnju dionica Ine. Ulagači će pratiti razvoj scenarija oko Ine – hoće li mirovinski fondovi nastaviti sa strategijom ulaska u dionice Ine i nakon isteka ponude MOL-a. Prošloga je tjedna ulagače razočarao podatak o rastu nezaposlenosti, stoga je nakon više od mjesec dana rasta pitanje postoji li na tržištu snage za daljnji uspon. Za danas očekujem stagnaciju Crobexa“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

U fokusu ulagača mogla bi biti i dionica Luke Ploče jer se danas nastavlja trgovanje njome, nakon što je prošloga četvrtka suspendirano. U međuvremenu, iz Luke Ploče poručili su da još uvijek nije poznata cijena po kojoj će biti izvršena dokapitalizacija.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna vodeći indeksi nastavili rasti.

„Na Wall Streetu su cijene dionica porasle sedam tjedana zaredom, a hoće li se taj pozitivni niz nastaviti i ovoga tjedna, ovisi o kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija i banaka“, kaže Perić.

Poslovna izvješća za posljednje lanjsko tromjesečje objavit će najveće američke banke – Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs i Morgan Stanley.

Osim njih, ovoga će tjedna kvartalna izvješća objaviti industrijskih div General Electric, kao i tehnološki lideri Apple, Google i eBay.

„Unatoč pozitivnim očekivanjima, neki su analitičari vrlo oprezni. Rast S&P 500 indeksa sedam tjedana zaredom mogao bi značiti da slijedi pad cijena dionica. Osam ili više tjedana neprestanog rasta cijena posljednji puta zabilježeno je krajem 2003. godine“, kaže Perić.

Ističe i to da je prošloga tjedna BDI indeks vozarina sipkog tereta nastavio padati, pa je oslabio 5,3 posto, što u svijetu negativno djeluje na dionice u brodarskom sektoru.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙