FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking tvrdi da ne želi poslati postrojbe u Sj. Koreju

Autor: bnov
PEKING, 17. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kina je u ponedjeljak objavila da ne raspravlja sa Sj. Korejom o svojim postrojbama u toj zemlji, kao što piše jedan južnokorejski dnevnik.

Takav plan "ne postoji", odgovorio je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, na pitanje o toj temi.

"Kina neće poslati nijednog vojnika u stranu zemlju bez odobrenja UN-a", dodao je neimenovani dužnosnik kineskog ministarstva obrane kojega citira dnevnik Global Times.

Jedan je južnokorejski dnevnik ustvrdio u subotu da je Kina raspravljala sa Sj. Korejom o tome da ondje stacionira postrojbe, prvi put nakon 1994. godine.

Po pisanju Chosun Ilba, koji citira neidentificiranog visokog južnokorejskog dužnosnika, Peking i Pjongjang raspravljali su nedavno o uvjetima raspoređivanja kineskih snaga u Sj. Koreji, u gradu Rasonu, blizu ruske granice.

Kineski vojnici štitili bi buduća kineske lučka postrojenja ali bi mjesto odabrano za takvo raspoređivanje Kinezima dalo pristup Japanskom moru.

Po visokom južnokorejskom dužnosniku za sigurnost, to bi omogućilo Kini intervenciju u slučaju nestabilnosti u Sj. Koreji.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙