FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki izaslanik za Sj. Koreju u Seulu

Autor: bnov
SEUL, 5. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Stephen Bosworth, američki izaslanik za Sjevernu Koreju, u srijedu je s južnokorejskim dužnosnicima razgovarao o načinima smirivanja napetosti na korejskom poluotoku, objavili su dužnosnici.

Bosworth se susreo s dužnosnikom za pregovore o nuklearnoj energiji Wi Sung-Lacom i ministrom vanjskih poslova Kim Sung-Hwanom.

Pojedinosti razgovora nisu otkrivene ali je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova prije toga rekao da Bosworth i južnokorejski dužnosnici moraju "procijeniti sadašnje stanje razvoja sjevernokorejskog nuklearnog programa i buduće odgovore".

Ministar vanjskih poslova Kim Sung-Hwan izjavio je u srijedu da obnovi pregovora šestorice o nuklearnoj energiji moraju prethoditi bilateralni pregovori između Sjeverne i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja odbija izravno raspravljati s južnim susjedom i želi Washington za sugovornika.

Pregovorima šestorice (dvije Koreje, Kine, SAD-a, Japana u Rusije) želi se uvjeriti Pyongyang da napusti nuklearni program u zamjenu za znatnom pomoći u području energije. Na mrtvoj su točki otkad je Sjeverna Koreja napustila pregovarački stol u travnju 2009.

Ti su pregovori "koristan okvir za razgovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, ali da bismo pregovorima postigli osjetan napredak, mora se stvoriti odgovarajuće ozračje - što uključuje bilateralne razgovore", rekao je ministar vanjskih poslova.

Američki izaslanik u utorak je, stigavši u Seul, pozvao na "ozbiljne pregovore" kao središnju točku strategije u sjevernokorejskom pitanju.

Bosworth iz Seula putuje u Peking, ali prije toga bi se trebao sastati i s južnokorejskim ministrom ujedinjenja Hyun In-taekom.

(Hina) xbnš ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙