FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Republike Ivo Josipović razgovarali su jučer na kavi u zagrebačkoj Gradskoj kavani o aktualnoj političkoj situaciji, izvijestila je večeras Nova TV u svom Dnevniku. Kako se navodi u prilogu, na sastanak, koji je trajao više od dva sata, Josipović je došao pješice, a Kosor službenim automobilom, dok su iz Gradske kavane izišli na stražnji izlaz. Napomenuvši da je danas nedjelja, predsjednik Josipović rekao je kako danas neće komentirati o čemu je razgovarao s premijerkom Kosor. Premijerka Kosor izjavila je pak da su razgovarali o puno aktualnih stvari, ali da je to sve što može reći, odnosno da se razgovaralo o svemu što je svakako aktualno i važno za Hrvatsku i njezine građane i građanke.

SPLIT - Župnik svetišta Gospe od Otoka u Solinu don Vinko Sanader, brat bivšega premijera Ive Sanadera, opovrgnuo je informacije dijela medija po kojima je kod njega, odnosno na više bankovnih računa, pronađeno oko tri miljuna kluna, te je najavio da će se obratiti nadležnom sudu za zaštitu "svog ljudskog digniteta". "Ovo je još jedna u nizu laži i blaćenja", ustvrdio je don Sanader u pisanoj izjavi dostavljenoj sinoć medijima, reagirajući na navode nekih medija kako je kod njega pronađeno oko tri milijuna kuna. Dodao je kako su takve informacije "konstrukcija". "Nije mi poznato da je itko provjeravao račune u banci, a ako i jest to radio netko iz nadležnih tijela prema ovlaštenju sudskog rješenja, onda je mogao uvidjeti da se ne radi o spomenutoj svoti, nego o manjoj, i to u vlasništvu župe Gospe od Otoka koja račune u banci ima već više od dvadeset godina, koji su duže vrijeme oročeni, a ja sam kao župnik opunomoćen za upravljanje tim novcem", kaže don Sanader. Po njegovom tumačenju o svoti novca koji se nalazi na računu u vlasništvu župe Gospe od Otoka i upravljanju njime, upoznat je preko župnog ureda i župnog ekonomskog vijeća Nadbiskupski ordinarijat u Splitu. Po njegovim tvrdnjama "ordinarna je laž da je itko iz crkvenih krugova, na koje se pozivaju novinari, dao bilo kakve podatke o računima župe Gospe od Otoka".

ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je jučer gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" da je njegova stranka odlučila ostati u vladajućoj koaliciji zbog tri prioritetne stvari koje vlada treba rješavati, a to su borba protiv korupcije, borba s teškom gospodarskom situacijom i ulazak Hrvatske u EU. "Hrvatska je ne samo u ekonomskoj nego u ozbiljnoj političkoj krizi, krizi političkih i državnih istitucija i HDZ mora riješiti svoj dio. Ako je premijerka Kosor odlučila to uraditi, a odlučila je da kroz stranku i državu učini dobar dio toga, onda u tome ima našu potporu", rekao je Pupovac. Smatra da je učinjena ozbiljna rekonstrukcija vlade, a na pitanje je li njome trebao biti obuhvaćen i ministar Božidar Kalmeta za kojeg se vezuju brojne afere, Pupovac je odgovorio kako je to svar HDZ-a - da unutar svojih redova napravi ono što mora napraviti. "Neke smo stvari postigli, a neke će biti postignute", rekao je odgovarajući zašto se prije tri godine zalagao za Kalmetin odlazak, a danas ne, iako se u međuvremenu povećao broj afera u njegovu resoru. Osvrćući se na promjene izbornog zakona koji, prema u javnosti prisutnoj tezi, idu u korist SDSS jer im jamči sva tri zastupnika u Saboru, Pupovac je ocijenio da se ne radi o favoriziranju njegove stranke nego su promjene izbornog zakona od goleme važnosti za hrvatsku političku kulturu i za Srbe u Hrvatskoj Time je, kaže, promijenjeno nešto što je godinama bilo protuustavno i protuzakonito, a što nije smetalo mnogima "koji danas skaču", a to je da pripadnici nacionalnih manjina na biračkom mjestu više neće morati odgovarati hoće li glasovati kao pripadnici manjina ili kao građani.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti jučer je najoštrije osudilo, kako se navodi u priopćenju, "sramotne insinuacije i bezočne laži" izrečene u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" od strane urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, u kojoj je gostovao saborski zasupnik Milorad Pupovac. "U razgovoru sa svojim gostom Stanković je potpuno neutemeljeno povezao korupciju i kriminal u Hrvatskoj s brojem hrvatskih branitelja, pritom izravno optuživši za to predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, čime je pokazao popuno nepoznavanje problematike o kojoj je govorio. Ogorčeni smo što, unatoč višestrukom navođenju činjenica o Registru, oni koji bi trebali informirati javnost pokazuju potpunu neinformiranost ili, pak, namjerno obmanjuju javnost, što je krajnje neprofesionalno i nekorektno", stoji u reagiranju iz kabineta ministra branitelja. Iz Ministarstva poručuju kako su "po tko zna koji put prisiljeni pojašnjavati da je Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nastao objedinjavanjem podataka dobivenih iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te da je upravo premijerka Kosor zaslužna što je gotovo deset godina nakon završetka rata Registar napokon sastavljen". "Također, ponovno ističemo kako ni kao ministrica branitelja niti kao predsjednica Vlade nije mogla niti može na bilo koji način utjecati na podatke u Registru te je stoga Stankovićeva tvrdnja kako je premijerka Kosor mnogima omogućila bespravno sjecanje statusa hrvatskog branitelja potpuno neistinita, krajnje neumjesna i zlonamjerna", kaže se u priopćenju.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum, komentirajući jučerašnji prosvjed na kojem je zatražena zabrana svake izgradnje na zaštićenom području Park-šume Marjan te da se iz novog Generalnog urbanističkog plana (GUP) izbriše planirana izgradnja na tom području, izjavio je da se on načelno slaže s posvjednicima, ali da gradska vlast kojoj je on na čelu neće mijenjati GUP koji je donijela bivša gradska vlast. "Ova gradska vlast neće mijenjati GUP", rekao je Kerum danas u popodnevnim satima za Radio Split. Kerum je predložio da država formira povjerenstvo u vezi s Park-šumom Marjan. "To će povjerenstvo reći da će po važećem GUP-u dati nalog sudskom vještaku da procijeni zemljišta kako bi se vlasnicima, koji to žele, ponudilo da to (zemljište) prodaju, a da država, županija ili grad postane vlasnik kako se više na Marjanu ne bi moglo graditi", kazao je Kerum. On je istaknuo kako osobno nema "moralno pravo nekomu nešto oteti". "Ja želim ovim gradom šetati časno i pošteno i ne nanijeti nikomu zlo", dodao je gradonačelnik Splita.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙