FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša za "koaliciju razuma" i raspuštanje Pahorove vlade

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. siječnja 2011.(Hina) - Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izjavio je u petak da njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) na slijedećim izborima "bili oni prijevremeni ili ne" namjerava osvojiti više od polovice mandata u parlamentu i zajedno s drugim strankama koje bi to podržale formirati "koaliciju razuma" koja bi djelovala u korist Slovenije i izvela ustavne promjene za "drugu republiku".

Komentirajući djelovanje sadašnje vlade Boruta Pahora, Janša je za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije rekao da se ona bavi "sama sobom" umjesto ekonomskim i drugim problemima države, te da djelovanje stranaka u četverostranačkoj koaliciji lijevog centra "nije usklađeno" jer stranke u njoj "jedna drugoj konkuriraju" i tako izazivaju blokade.

Komentirajući izjavu predsjednika koalicijske stranke Zares Gregora Golobiča da će njegova stranka predložiti Pahoru ustavne promjene koje bi tehnički omogućile prijevremene izbore, Janša je rekao da je to lani i sam predlagao, no da Golobičeva stranka ima mogućnost da izazove prijevremene izbore ako izađe iz vlade, čime bi vlada izgubila većinu u parlamentu, te da bi se tako završila "sadašnja komedija" u vladinom djelovanju.

Dvije od četiriju stranaka u Pahorovoj koaliciji u petak su mogućnost prijevremenih izbora ocijenile "nerealnom" iako predsjednik stranke Zares i ministar za visoko školstvo u Pahorovoj vladi navodi da je to mogući izlaz iz sadašnje "blokade" u slovenskoj politici.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙