FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: sustav minimalne plaće treba prilagoditi

Autor: dmar
ZAGREB, 11. siječnja 2011. (Hina) - Sustav minimalne plaće u Hrvatskoj dosad je dobro funkcionirao ali vrijeme je za razmišljanje o nekim promjenama kako bi se sustav prilagodio gospodarskoj situaciji, zaključeno je na današnjoj sjednici Gospodarskog savjeta Predsjednika Republike.

Hrvatski sustav minimalne plaće reguliran je zakonom, a u vrijeme kada naše gospodarstvo nije stabilno treba na vrijeme pristupiti mogućim promjenama kako se ne bi dogodilo da minimalne plaće postanu premale ili da guše određeni sektor i vode do zatvaranja radnih mjesta, istaknuo je nakon sjednice predsjednik Republike Ivo Josipović.

Naglasio je kako o tom pitanju treba voditi socijalni dijalog pa će istu temu otvoriti na sjednici svojega Vijeća za socijalnu pravednost, kako bi se o tome izjasnili i sindikati.

Institut za financije preporučio je veće sudjelovanje socijalnih partnera u odlučivanju o minimalnoj plaći a na sjednici je predloženo osnivanje povjerenstva, po uzoru na Veliku Britaniju, u okviru kojeg bi sindikati i poslodavci pregovarali i davali preporuke Vladi.

Josipović je upozorio da, nažalost, kod nas postoji manja plaća i od minimalne, a iznosi nula kuna. Nedopustivo je da ljudi rade a ne primaju plaće, naglasio je Predsjednik rekavši kako država predugo dopušta kršenje zakona, neplaćanje poreza i doprinosa, nelegalno isplaćivanje plaća i rad na crno.

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta ocijenio je da trenutna minimalna plaća u bruto iznosu od 2814 kuna sprečava pojavu neprihvatljivo niskih plaća u određenim sektorima, ali ubuduće treba biti izuzetno pažljiv kod usklađivanja njezina iznosa jer trenutni zakon nije dovoljno precizan i jasan, što bi moglo izazvati tenzije među socijalnim partnerima.

Vlada, sindikati i poslodavci neka sjednu i razmisle o drugačijim modalitetima usklađivanja minimalnih plaća, a Hrvatskoj je potreban fleksibilniji model po kojem bi sindikati i poslodavci svake godine odredili minimalnu plaću za koju mogu pretpostaviti da će najviše pomoći radnicima na slabo plaćenim radnim mjestima, poručio je Nestić.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙