FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papin dekret o Drinskim mučenicama

Autor: mkov
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Papa Benedikt XVI. odobrio je danas Dekret o mučeništvu Sestara kćeri Božje ljubavi, poznatijih kao Drinske mučenice, koje su ubijene iz mržnje prema vjeri u Bosni i Hercegovini između 15. i 23. prosinca 1941., izvijestio je danas Tiskovni ured Svete Stolice.

Kako prenosi Informativna katolička agencija (IKA) to su Marija Jula Ivanišević (svjetovnog imena Kata Ivanišević), s. Marija Bernadeta Banja (svjetovnog imena Terezija Banja), s. Marija Krizina Bojanc (Josipa Bojanc), Marija Antonija (Josipa Fabjan) i Marija Berchman (Carolina Anna Leidenix).

Četnici su 11. prosinca 1941. opkolili njihov samostan na Palama i nasilno ih odveli u smjeru Goražda, a kuću opljačkali i zapalili. Po hladnoći i snijegu, uz ispitivanja, prijetnje i vrijeđanja, odveli su ih do Carevih voda i Sjetline, gdje je 76-godišnja s. Berchmana, shrvana od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta dovedene su u Goražde 15. prosinca 1941. i smještene u vojarnu, gdje su, kako se navodi, na večer razulareni četnici u pijanom stanju provalili sestrama u sobu te s nečistim namjerama nasrnuli na njih.

U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su se otrgle iz ruku svojih napadača i jedna za drugom iskočile kroz prozor. Četnici su međutim jurnuli pred vojarnu te već ozlijeđene sestre noževima usmrtili i bacili u rijeku Drinu.

Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini i vidljivo se oporavljala. Zatim je, kako je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama, koje su već bile ubijene. Dva su je četnika odvezli na sanjkama. Zapisano je da je ubijena 23. prosinca 1941.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, dobivši potrebno dopuštenje od Kongregacije za proglašenje svetaca, 4. prosinca 1999. izdao je dekret o pokretanju Dijecezanskog postupka za njihovu beatifikaciju. Nakon što je proces uspješno okončan, sva potrebna dokumentacija predana je Kongregaciji za kauze svetaca.

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙