FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka potvrdila inflaciju od 1,7 posto u prosincu

Autor: mkuz
FRANKFURT, 14. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Inflacija u najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, popela se na 1,7 posto u prosincu, čime je u cijeloj prošloj godini dosegnula 1,1 posto, objavio je u petak statistički ured Destatis.

Destatis je tako potvrdio procjene objavljene krajem prosinca, objašnjavajući najnovije rast višim cijenenama energije i prehrambenih proizvoda kao glavnim čimbenicima.

U podacima za cijelu godinu, skuplja goriva smatraju se odgovornima za većinu povećanja, dodaje se u priopćenju.

Destatis bilježi da su godišnja, kao i mjesečne stope inflacije u Njemačkoj ostale ispod zacrtane granice Europske središnje banke (ECB) nešto ispod 2,0 posto.

Europski statistički ured Eurostat procijenio je 4. siječnja da će u cijeloj eurozoni inflacija dosegnuti stopu od 2,2 posto.

U četvrtak je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet upozorio da će inflacija vjerojatno pokazati veći uspon u narednim mjesecima, te dodao da će banka budno pratiti kretanja na tom području.

Njegove se riječi mogu protumačiti kao signal o mogućem podizanju ključnih kamatnih stopa u ovoj godini s trenutne rekordno niske razine od jedan posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙