FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TUNIS - Tuniški predsjednik Zine El Abdine Ben Ali rekao je u četvrtak da se više neće kandidirati na izborima nakon isteka mandata 2014. i da je tražio prekid pucnjave na prosvjednike, obećavši "potpunu" slobodu informiranja i pristupa internetu. "Neću doživotno biti predsjednik i ne želim dostići dobnu granicu utvrđenu Ustavom (75 godina)", rekao je sedamdesetčetverogodišnji predsjednik koji je na vlasti od 1987. i koji je u listopadu 2009. ponovo izabran na petogodišnji mandat. Članovi njegove stranke tražili su da se 2014. opet kandidira. "Dosta je bilo pucanja pravim streljivom", dodao je u tom govoru na tuniškom dijalektu, umjesto na arapskom, kako bi ga svi Tunižani mogli razumjeti. Desetci prosvjednika izgubili su život zadnjih tjedana kada su na njih zapucale redarstvene snage, u valu neviđenih prosvjeda protiv režima Ben Alija koji čvrstom rukom vlada Tunisom već 23 godine.

ISTANBUL - Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, posrednica u pregovorima velesila o iranskom nuklearnom programu, izjavila je u četvrtak u Istanbulu da će se o toj temi ipak razgovarati na susretu planiranom idućeg tjedna u tome turskom gradu, unatoč protivljenju Teherana. "Što se mene tiče, potpuno mi je jasno da dolazimo kako bismo razgovarali o nuklearnom pitanju i to ćemo i učiniti", rekla je Ashton novinarima nakon susreta s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom. Predstavnici skupine šestorice (5+1, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) i Iran trebaju se sastati 21. i 22. siječnja u Istanbulu. Privremeni iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi rekao je u srijedu da njegova zemlja ne želi 21. i 22. siječnja razgovarati s velesilama o svom nuklearnom programu.

WASHINGTON - Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell u četvrtak se u Washingtonu odvojeno sastao s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erakatom i izraelskim Yitzhakom Molchom, rekao je glasnogovornik State Departmenta, ne navodeći druge pojedinosti. Philip Crowley je usto opetovao protivljenje Sjedinjenih Država palestinskom nacrtu rezolucije protiv gradnje izraelskih naselja, ocijenivši da se to pitanje mora riješiti u okviru mirovnog procesa. Bliskoistočni kvartet (SAD, EU, UN i Rusija) sastat će se 5. veljače u Muenchenu (Njemačka) kako bi razgovarao o obnovi izraelsko-palestinskih pregovora. Mirovni pregovori koji su nakon dvadesetomjesečnog prekida obnovljeni u rujnu 2010. u Washingtonu, prekinuti su nepunih mjesec dana poslije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙