FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: sukobi se nastavljaju, Francuska šuti

Autor: vkla
TUNIS, 13. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Usprkos policijskom satu, u gradu Tunisu su u četvrtak tijekom noći nastavljeni žestoki sukobi policije s mladima, a svjedoci javljaju da je najmanje jedna osoba poginula u izgredima, te da su pucnjava, krikovi i nesnosna buka od razbijanja i lomljavine odjekivali do jutra, javljaju agencije.

Do sukoba je došlo u predgrađima glavnog grada Ettadhamenu i Intilaki, udaljenim oko 15 kilometara od središta Tunisa. Po riječima svjedoka, nasilje se razbuktalo nakon što su se u spomenutim predgrađima počele okupljati veće mase mladih ljudi. U četvrtak ujutro su u tim četvrtima zbog zapaljenih zgrada morali intervenirati i vatrogasci, a uništeni su neki dućani i ljekarna.

U Parizu je stanje u Tunisu komentirao vođa kluba socijalističkih zastupnika u francuskom parlamentu Jean-MarcAyrault koji je osudio "šutnju" Francuske i "neizbježnim" ocijenio silazak s vlasti tuniškog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija.

"Želio bih iskazati solidarnost s Tunižanima koji se bune protiv socijalne nepravde i policijskog, korumpiranog režima. Osuđujem represiju i to bi morala učitniti i službena Francuska, na ljude se puca, ima mrtvih, a Francuska šuti", kazao je Ayrault.

Najavu ministrice vanjskih poslova Michele Alliot-Marie o mogućoj sigurnosnoj suradnji između Francuske i Tunisa nazvao je "sramotnom".

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙