FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Kongres odao počast žrtvama pokolja u Arizoni

Autor: dhai
WASHINGTON, 12. siječnja 2011.(Hina) - Potreseni pokušajem atentata na svoju kolegicu Gabrielle Giffords i ubojstvo jednog od njezinih suradnika, članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa okupili su se u srijedu na Capitol Hillu kako bi odali počast ubijenima i ranjenima u napadu u Arizoni prošle subote.

Istodobno su mnogi republikanski zastupnici, uključujući i one iz Arizone, brzo odbacili bilo kakve sugestije da treba postrožiti zakone o kontroli oružja, uključujući i zabranu produljenih spremnika streljiva za pištolje, kakav je koristio Jared Lee Loughner kod pokolja u Tucsonu, usmrtivši šest i ranivši 14 osoba.

"Danas smo pozvani ovdje da žalimo. Neka nas ova tragedija ne odvrati od ispunjavanja prisege službi i neka nas taj neljudski čin ne zastraši od takvog djelovanja", rekao je predsjednik Predstavničkog doma John Boehner.

"Ovo su teška vremena za našu zemlju. Naša srca su slomljena, ali naš duh nije", dodao je kroz suze Boehner.

Kongresnicima se prigodnim slovom obratila i čelnica demokratske manjine Nancy Pelosi, koja će u pratnji predsjednika Baracka Obame nazočiti komemoraciji u Arizoni kasnije tijekom dana.

Kongresnici su održali i zajedničku molitvu za žrtve tragičnog događaja u Tucsonu.

Republikanski kongresnici su se u srijedu sastali s čelnicima službe osiguranja Kongresa, koji su im preporučili da imenuju koordinatora za sigurnost u svojim izbornim jedinicama, te da se povežu s lokalnim policijskim snagama radi jačanja vlastite sigurnosti.

Dok su napuštali taj sastanak, nekoliko republikanaca je odbacilo sugestije kako pucnjava u Tucsonu ukazuje na potrebu pooštravanja zakona o kontroli oružja, ili na vraćanje zabrane produljenih spremnika, kakva je postojala do 2004., izvijestili su američki mediji.

Loughner je ispraznio spremnik poluatomatskog pištolja Glock 19 s 33 metka za pola minute, a građani su ga svladali dok je pokušavao promijeniti spremnik.

"Želio bih da je toga dana tamo bilo više od jednog pištolja, u rukama odgovorne osobe i to je sve što želim reći", rekao je republikanski kongresnik iz Arizone Trent Franks, otklonovši pitanje o potrebi revizije zakona o kontroli oružja.

Kongresnik Jeff Flake, republikanac iz Arizoen rekao je kako je "prerano" da bi se znalo treba li obnoviti zabranu produljenih spremnika.

Republikanac iz New Yorka, Peter King, predsjednik odbora za domovinsku sigurnost, najavio je da će predložiti zakon kojim će se građanima zabraniti nošenje oružja u blizini saveznih dužnosnika.

Neki od zastupnika najavili su da će početi nositi oružje na zasjedanja Kongresa.

Kongresnica Gabrielle Giffords, koja je u napadu ranjena u glavu, i dalje je u kritičnom stanju, objavili su u srijedu neurokirurzi Sveučilišnog medicinskog centra u Tucsonu.

(Hina) xdh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙