FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2010. život izgubilo 97 novinara

Autor: akoz
LONDON, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - U svijetu je prošle godine obavljajući svoj posao život izgubilo 97 novinara, u prosjeku gotovo dva na tjedan, priopćio je u srijedu institut International News Safety Institute (INSI) sa sjedištem u Londonu.

Od ukupna broja 85 novinara je ubijeno s namjerom, priopćio je INSI. Ostali su poginuli u unakrsnoj vatri ili nesrećama, uključivo snimatelja u Gvatemali kojeg su ubili lava i stijene dok je pokušavao snimiti vulkansku erupciju.

"To je užasna cijena za naše vijesti", rekao je ravnatelj INSI-a Rodney Pinder.

"Većina žrtava nisu bili strani dopisnici poslani u ratne zone, nego novinari koji su radili u svojim zemljama nastojeći razotkriti kriminal i korupciju", dodao je.

Ukupan broj smrtno stradalih novinara u 2010. manji je nego 2009. kad su poginula 133 novinara.

Pakistan je sa 16 stradalih novinara bio najpogibeljnija od 30 zemalja obuhvaćenih analizom, a slijede Meksiko i Honduras s po deset i Irak sa šest stradalih.

Pakistan su najopasnijom zemljom za novinare prošle godine proglasili i Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara, koji je član INSI-a, ali primjenjuje drukčije kriterije za svoje statistike.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙