FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineske valutne rezerve na kraju 2010. dosegnule novi rekord

Autor: gvla
PEKING, 11. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Kina je u utorak priopćila da su njezine valutne rezerve 2010. završile na novoj rekordno visokoj razini uslijed većeg rasta zajmodavnih aktivnosti od planiranog, što dodatno naglašava težak zadatak koji je pred vladom u Pekingu da zaustavi poplavu likvidnosti.

Kineska središnja banka priopćila je da su njezine valutne rezerve, već najveće u svijetu, na isteku 2010. uvećane za 18,7 posto u odnosu na godinu dana ranije, na 2.847 milijardi dolara.

Novi zajmovi državnih banaka u 2010. su dosegnuli 7.950 milijardi juana (1.200 milijardi dolara), što je više od vladine ciljane godišnje razine od 7.500 milijardi juana ali ujedno manje nego u godini koja je prethodila, kada je došlo do eksplozije zajmodavnih aktivnosti.

M2, najopsežniji pokazatelj ponude novca u tom drugom po veličini gospodarstvu svijeta iznosio je krajem prošle godine 72.580 milijardi juana, ojačavši 19,7 posto u odnosu na 2009.

Kineske ogromne valutne rezerve i veliki trgovinski višak naglašavaju neravnoteže u globalnoj trgovini i vjerojatno će dovesti do pojačanih pritisaka na Peking da dopusti jačanje svoje valute prilikom posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu idući tjedan.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙