FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić o popisu hrvatskih branitelja

Autor: tkol
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je "slučaj popisa hrvatskih branitelja" priprema za otvaranje slučaja Vukovara.

Do kraja godine će, po njegovim tvrdnjama, započeti progon hrvatskih branitelja koji su se u Vukovaru suprotstavili tzv. Jugoslavenskoj narodnoj armiji, ustvrdio je Đapić.

HSP je zatražio i donošenje pravne regulative koja će zaštiti sudionike Domovinskog rata.

Treba donijeti zakon prema kojem niti jedan hrvatski branitelj ne može biti procesuiran za svoje djelovanje u borbenim operacijama, rekao je Đapić.

Opovrgnuo je i špekulacije kako popis hrvatskih branitelja koje progoni srbijansko tužiteljstvo, a koji kruži internetom, nije u optjecaj dala HSP.

Popis s imenima 400-injak hrvatskih branitelja koji posjeduje HSP nije istovjetan onom koji se pojavio na politika.com, rekao je Đapić dodavši ipak kako je u sadržajnom smislu u velikoj mjeri ipak sličan.

Oštro je odbacio i ocjenu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako je otvaranje priče o popisu hrvatskih branitelja, koju je nedavno pokrenuo HSP, jeftino skupljanje političkih poena.

Zbog slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde koji je, nakon što je proveo devet mjeseci u srbijanskim logorima, dospio pred ekstradiciju u Srbiju, Đapić je zatražio ostavke ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Bošnjaković je, po Đapićevim tvrdnjama, čak eksplicitno priznao da se nadležna ministarstva Hrvatske i Srbije dogovaraju i usuglašavaju oko popisa osumnjičenih i optuženih za ratne zločine što je, kako je kazao, "van svake pameti".

HSP je pozvao branitelje s popisa da ne napuštaju Hrvatsku dok se "jasnije ne vide odgovori hrvatske politike oko toga što je sve dogovarano daleko od očiju javnosti zbog višeg cilja - EU".

Zatražili su i povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda na konzultacije u Zagreb, kao i neodustajanje od tužbe za genocid pred međunarodnim sudom u Haagu protiv Srbije.

Šutnju Koordinacija udruga hrvatskih branitelja, nazvao je "znakovitom" dodavši kako njima dobrim dijelom upravljaju vladajuće strukture.

Đapić je najavio i nove HSP-ove akcije, rekavši kako će na konferenciji za novinare u Zadru objaviti i popis imena "58 srpskih terorista koje su vlasti tzv. SAO Krajine procesuirale zbog zločina počinjenih u doba okupacije dijela Hrvatske u Dalmaciji, a Hrvatska ih nije procesuirala".

(Hina) xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙