FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: više od 400 branitelja u srbijanskim optužnicama

Autor: vkrb
OSIJEK, 7. siječnja 2011. (Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku da je ta stranka došla u posjed popisa osoba srbijanskoga tužiteljstva na kojem su, među ostalima, 332 hrvatska branitelja koja su se borila u Vukovaru, te još oko 100 osječkih branitelja.

Srb je na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu nedavnog uhićenja hrvatskoga branitelja Tihomira Purde na graničnome prijelazu Orašju, rekao da taj čin pokazuje kako je u BiH počelo uhićivanje branitelja na temelju optužnica za ratne zločine srbijanskoga tužiteljstva u Beogradu. Pozvao je branitelje da ne prelaze državnu granicu dok u prostorijama HSP-a ne provjere jesu li na popisu optuženih osoba srbijanskoga tužiteljstva kojima u BiH prijeti uhićenje.

Srb je rekao kako Purdu srbijansko tužiteljstvo tereti za namjerno ubijanje i nehumano postupanje s ranjenicima i civilima 5. studenoga 1991. godine u Borovu naselju iako identitet dviju žrtava navedenih u optužnici nije utvrđen.

Ocijenivši kako "u takvim situacijama, zbog nedovoljno preciznih i fabriciranih optužnica, postoji velika mogućnost manipulacija, a uhićenome hrvatskom branitelju prijeti izručenje Srbiji",

Dodao je kako je riječ o optužnicama koje postoje godinama, ali se tek sada po njima počelo postupati na području BiH.

Srb je rekao da će popis optuženih branitelja u stranačkim prostorijama biti samo u radno vrijeme kako se ne bi dogodilo da netko provali izvan radnog vremena.

"Ovo je očito rezultat naivne hrvatske politike, koja je dovela do toga da ovako prolaze hrvatski branitelji, dok su, nasuprot tome, brojne osobe koje su nad Hrvatima i pripadnicima drugih naroda počinile stravične ratne zločine tijekom Domovinskog rata abolirane i protiv njih se ne podižu optužnice", istaknuo je Srb.

Ocijenio je kako je abolicija za sudjelovanje u neprijateljskim postrojbama očito provedena tako što su izdvojeni samo najkrupniji zločini, a svi ostali su kolektivno abolirani bez obzira na to jesu li i među njima oni koji su počinili zločine.

Predsjednik vukovarsko-srijemskoga HSP-a Mladen Leovac ocijenio je da su optužnice srbijanskoga tužiteljstva, po kojima je optužen svaki četvrti preživjeli vukovarski branitelj, "totalne nebuloze". Ako je Purda ratni zločinac, istaknuo je, onda je i on zločinac jer je u Domovinskom ratu bio njegov zapovjednik.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙