FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB -Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u intervjuu za današnji "Poslovni dnevnik" kako hrvatska Vlada, ako u lipnju ne budu završeni pregovori s Europskom unijom, treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. "Za ovu Vladu posebno su važni gospodarski rast i završetak pregovora s EU, što očekujemo u lipnju. To će biti i potvrda da smo proveli reforme. Ako pregovori ne budu zaključeni u lipnju, Vlada treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. Treba vidjeti koji su razlozi da se cilj, koji si je sama postavila, nije ostvario, može li pregovore dovršiti u razumnom roku ili to treba prepustiti nekoj drugoj ekipi", kazao je Josipović za "Poslovni dnevnik" dodajući kako je eventualno daljnje pogoršanje ekonomske situacije i nezaposlenosti slične naravi. U razgovoru u povodu godinu dana od kada je izabran za trećeg hrvatskog predsjednika, Josipović je ocijenio kako su u tom razdoblju, uz pomake u pregovorima s EU, napravljeni i pomaci u odnosima sa susjednim zemljama, posebno sa Srbijom i BiH, dok je u unutarnjoj politici izdvojio borbu protiv korupcije. "Posebno je važna promjena društvene klime, rad Državnog odvjetništva i USKOK-a, te stavovi premijerke Jadranke Kosor. Ali i ja sam sa svojim Uredom pridonio otvaranju beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala, a rezultati pokazuju da više nema nedodirljivih", naglasio je. Naglašava i da je, u pogledu gospodarstva koje nije u njegovoj "nadležnosti", uvijek isticao kako Hrvatska nije pokrenula novi zamah i nema dovoljno investicija, a nezaposlenost raste.

ZAGREB - Uhićenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde ne može se povezati s objavom registra hrvatskih branitelja jer je tjeralica za njim raspisana 2007. godine, a registar je objavljen 2010., rekao je danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Prilično je apsurdno tvrditi da je tjeralica koja je raspisana 2007. godine uzrokovana objavom "falšog" registra 2010. godine. Takva teza ne drži vodu i Ministarstvo (branitelja) tu nije do kraja domislilo svoju poziciju, rekao je Josipović u izjavio nakon primanja nagrađenih menadžera u organizaciji Crome. Predsjednik je potvrdio da lista navodnih osumnjičenika odnosno osoba protiv kojih se vodi postupak u Srbiji nije vjerodostojna. Kaže kako je od nadležnih službi zatražio objašnjenje kako je taj popis nastao i tko ga je stavio u javnost. "Mislim da će tu biti vrlo zanimljivih iznenađenja", najavljuje predsjednik Republike. Na pitanje misli li da je činjenica da Purda nije bio upoznat s tim da je protiv njega raspisana tjeralica propust hrvatskih službi, rekao je da se postavlja pitanje zašto hrvatska tijela kaznenog progona nisu provjerila navode iz tjeralice te da to treba pitati ministra unutarnjih poslova i DORH.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je zadovoljan potporom i ocjenama građana o njegovu radu koje je dobio u istraživanjima javnog mnijenja. Na pitanje novinara nakon primanja menadžera koji su nagrađeni u izboru Crome je li zadovoljan prvom godinom mandata i kako bi sam sebe ocijenio, odgovorio je da je ocjena uvijek u rukama građana te da je njihova ocjena zadnja. "Ocjenama koje sam dobio u istraživanjima javnog mnijenja sam iznimno zadovoljan, posebno podatkom iz ankete Nove TV da 87 posto građana podržava moj rad", rekao je predsjednik Josipović. Upitan je li zadovoljan odnosom s Vladom, Josipović je odgovorio da je zadovljan te da je bilo određenih problema, ali da je važnije da se oni rješavaju.

ZAGREB - Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je "slučaj popisa hrvatskih branitelja" priprema za otvaranje slučaja Vukovara. Do kraja godine će, po njegovim tvrdnjama, započeti progon hrvatskih branitelja koji su se u Vukovaru suprotstavili tzv. Jugoslavenskoj narodnoj armiji, ustvrdio je Đapić. HSP je zatražio i donošenje pravne regulative koja će zaštiti sudionike Domovinskog rata. Treba donijeti zakon prema kojem niti jedan hrvatski branitelj ne može biti procesuiran za svoje djelovanje u borbenim operacijama, rekao je Đapić. Opovrgnuo je i špekulacije kako popis hrvatskih branitelja koje progoni srbijansko tužiteljstvo, a koji kruži internetom, nije u optjecaj dala HSP. Zbog slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde koji je, nakon što je proveo devet mjeseci u srbijanskim logorima, dospio pred ekstradiciju u Srbiju, Đapić je zatražio ostavke ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

VIROVITICA - Hrvatska stranka prava (HSP) će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o oprostu za sve hrvatske branitelje, izjavio je danas predsjednik virovitičko-podravske županijske organizacije HSP-a, Zvonimir Šimić. Naglasio je kako je nedopustivo da su predstavnici Srba, koji su sudjelovali u napadu i agresiji na Republiku Hrvatsku i činili ratne zločine, slobodni i abolirani, dok "hrvatski branitelji završavaju u kazamatima susjednih zemalja". HSP-ov prijedlog zakona o oprostu za sve hrvatske branitelje to bi trebao spriječiti, rekao je Šimić.

ZAGREB - Slavica Hruškar, predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski rekla je danas kako je doznala da bi se uskoro na srpskim portalima mogao naći popis s još 25 tisuća imena hrvatskih branitelja koje traži Srbija, pozvavši hrvatske vlasti da prekinu komunikaciju sa Srbijom dok se ne riješi pitanje nedavno objavljenog "popisa za progon" 340 hrvatskih branitelja. Neprihvatljivo je i ponižavajuće da hrvatski branitelji danas moraju zvati u Ministarstvo pravosuđa kako bi provjerili jesu li na nekom popisu kao ratni zločinci, rekla je Hruškar na konferenciji za novinare. Branitelji su uznemireni posljednjim događajima, no ne bojimo se, nismo napravili niti jedan ratni zločin i pošteno smo branili ovu zemlju, dodala je. Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ne slaže se s prijedlogom pojedinih branitelja da se uvede zakon o oprostu u Srbiji za hrvatske branitelje jer se, istaknuo je, ne smiju izjednačavati kategorije agresora i branitelja.

ZAGREB - Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda kao neistinite odbacio tvrdnje politologa Darka Petričića koji ga je u dva javna istupa optužio za vezu s albanskom mafijom te pogodovanje tajkunima, doznaje se na sudu. Privatnu tužbu zbog klevete Mesić je podnio još u prosincu 2009. reagirajući na Petričićeve istupe u HRT-ovoj emisiji Dossier.hr i na zagrebačkom Radiju 101. Bivši predsjednik na sud je došao u pratnji odvjetnika Čede Prodanovića koji je Hini izjavio da je privatna tužba, među ostalim, podnesena zbog Petričićevih ocjena da je tadašnji hrvatski predsjednik eksponent albanske mafije koja mu je financirala predizbornu kampanju, da pogoduje tajkunima te da je jedan od tri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj. Prodanović ističe da se Petričić u cijelom slučaju brani šutnjom, iako zakon predviđa da je teret dokaza na njemu, a ne na suprotnoj strani.

GOSPIĆ - U najvećoj osnovnoj školi na području Gospića, OŠ "Dr. Jure Turića", dograđeno je novo krilo zgrade u kojem je izgrađeno dodatnih 16 suvremeno opremljenih učionica, što omogućuje da od danas svih 900 učenika pohađaju nastavu u jednoj smjeni. Projekt je vrijedan oko 10,7 milijuna kuna, a financiran je zajmom Svjetske banke i Grada Gospića. Prvom danu nastave nakon Božićnih blagdana te početku jednosmjenkog rada u toj gospićkoj Osnovnoj školi nazočni su bili potredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović te ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Izrazivši zadovoljstvo zbog nadogradnje i opremanja 16 novih učionica oni su učenicima i nastavnicima zaželjeli uspješan rad i stjecanje novih znanja.

ZAGREB - Zakonodavna zaštita prava osoba s invaliditetom nije loša, ali se u praksi i dalje često krše, upozorili su danas predstavnici regionalnih pravobraniteljskih ureda na okruglome stolu o ulozi pravobraniteljskih ureda u zaštiti i promicanju prava osoba s invaliditetom. Okrugli stol održan je u zagrebačkome hotelu "Dubrovnik" kako bi se uspostavila suradnja i razmjena iskustava između pravobraniteljskih ureda vezana uz promicanje i zaštitu prava osoba s invaliditetom, a na njemu su sudjelovali predstavnici regionalnih pravobraniteljskih ureda Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova, Mađarske i Austrije. Ističući želju za suradnjom pravobraniteljskih ureda, hrvatska pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je kako Austrija i Hrvatska jedine imaju specijalizirane pravobranitelje za zaštitu osoba s invaliditetom. Ocijenila je da je zaštita osoba s invaliditetom u Hrvatskoj ispred nekih zemalja u regiji te da pokazuje veliki senzibilitet.

ZAGREB - U povodu smrti jazz glazbenika Boška Petrovića brzojave sućuti obitelji uputli su danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i ministar kulture Jasen Mesić. Josipović u brzojavu sućuti ističe kako kako je Petrovićevo "ime odavno u svim glazbenim pregledima, na njegovom djelu odgojene su generacije mladih glazbenika, fotografije u klubu svjedoče koliko je bio voljen od publike i cijenjen od struke". Podsjeća da je "BP Club postao kultno mjesto za sve ljubitelje jazza, mjesto okupljanja vrhunskih glazbenika čijim je otvaranjem Zagreb postao nezaobilazna točka susreta dobre glazbe i vjerne publike". Ministar kulture Jasen Mesić podsjetio je na Petrovićeve međunarodne uspjehe, poput onog s Zagreb jazz kvartetom, sastavom B. P. Convention i B. P. Club All Stars te mnogobrojne pojedinačne suradnje s najvećim hrvatskim i svjetskim glazbenicima koji "čine njegovu karijeru uistinu iznimnom i neponovljivom". Boško Petrović iznenada je preminuo rano jutros u Zagrebu u 76. godini.

ZAGREB - Uprava Radija 101 izvijestila je da će na sutrašnjem ročištu na Trgovačkome sudu najvjerojatnije biti otvoren stečajni postupak nad tim radijem. Navodi se kako postoje tri stečajna zahtjeva, jedan od bivšeg radnika i dva od sadašnjih zaposlenika, te da stečajni postupak nije moguće izbjeći čak i ako se namire njihovi zahtjevi. Po stečajnom zakonu, dovoljno je ispuniti jedan od dva razloga koje zakon propisuje za otvaranje stečajnog postupka - nelikvidnost i prezaduženost, a Radio 101 je prezadužen, zbog čega su, ističu u upravi, svi razgovori sa zainteresiranim kupcima završavali neuspješno. "Radio 101 ima oko 20 milijuna kuna duga, akumuliranih kroz zadnjih deset godina, a imovina najvjerojatnije ne vrijedi više od milijun, milijun i pol kuna. U takvu bilancu čak i najzainteresiraniji kupci nisu željeli ući", rekao je predsjednik uprave Drago Perić.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙