FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: na početku godine nastavljen uzlazni trend cijena

Autor: neba
ZAGREB, 9. siječnja 2011. (Hina) - U prvom tjednu nove godine na Zagrebačkoj je burzi nastavljen uzlazni trend cijena dionica, baš kao i na svjetskim burzama, a najviše je tome pridonijelo trgovanje dionicom Ine, koje je zaslužno za više od polovine prometa i dodatnu likvidnost koja se slijeva u ostala izdanja.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,34 posto, na 2.160 bodova, a Crobex10 2,26 posto, na 1.180 bodova.

Redovni promet iznosio je 225,7 milijuna kuna, što je oko 13 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„U prvome tjednu 2011. godine nastavljena je trenutna nadmoć dioničkih 'bikova' na domaćoj sceni, pri čemu su indeksi ojačali više od dva posto“, ističe Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Najviše se i dalje trguje dionicama Ine, kojima je prošloga tjedna ostvareno gotovo 119 milijuna kuna prometa. Cijena Ine porasla je pritom 0,50 posto, na 3.205 kuna.

“Više od 50 posto trgovanja na Zagrebačkoj burzi ostvareno je dionicom Ine. Uz porast cijene za 0,5 posto, ta dionica još je jednom pokazala snagu koja je pomogla podignuti cijene većine domaćih dionica krajem 2010. godine, a isto čini i na početku nove godine“, navodi Erdeljac.

S tjednim prometom od 29,4 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, a cijena joj je ojačala 2,18 posto, na 295 kuna.

Trgovanje dionicama HT-a bilo je prošloga tjedna vrlo zanimljivo, kaže Erdeljac, ističući da je promet od 29 milijuna kuna bio dovoljan za prvi ozbiljniji pokušaj napada na granicu od 300 kuna po dionici.

Iznad te cijene dionicama HT-a nije se trgovalo još od travnja 2010. godine, kada je pad cijene nakon zadnjeg dana za dobivanje dividende napravio 'gap', rupu u trgovanju, kaže Erdeljac.

“Gapovi su obično vrlo važni tehnički elementi koji pružaju otpor cijeni, pa je trgovanje ispod te granice, a u slučaju HT-a ona je 300 kuna, vrlo često popraćeno većom prodajom zbog tehničkih razloga. No, zbog svojstva 'rupa', koje im daje veliku šansu za brzim popunjavanjem ako i kada cijena jednom stupi i ostane neko vrijeme na teritoriju gdje poslije pada nije bilo trgovanja, borba između bikova i medvjeda još je izraženija. U narednim tjednima bit će vrlo zanimljivo pratiti upravo trgovanje dionicama HT-a, jer u slučaju daljnjeg pritiska kupaca možemo očekivati povećan promet na razinama ispod 300 kuna”, ocjenjuje Erdeljac.

Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, kojom je prošloga tjedna ostvaren promet od 9,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala 9,70 posto, na 14,99 kuna.

Ta kompanija objavila je početkom tjedna da zatvara sportsku dvoranu Arena Zagreb, jer joj Zagrebački holding duguje novac za njezino održavanje.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Belja, kojom je ostvareno oko 9,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 17,6 posto, na 85 kuna.

“Dionicu Belja možemo nazvati pobjednicom tjedna. Naime, velika volatilnost popraćena skokom cijene od 17,63 posto pružila je puno uzbuđenja investitorima. Ipak, valja napomenuti da velika volatilnost može, ali i ne mora ići na ruku ulagačima, jer brze promjene cijene mogu ozbiljno naškoditi ne samo portfelju, već i živcima ulagača”, napominje Erdeljac.

Znatniji rast cijene ostvarila je i dionica Dalekovoda, i to za 8,1 posto, na 279,98 kuna, uz promet od 5,9 milijuna kuna.

“Zanimljiv rasplet scenarija očekuje nas u slijedećim tjednima i po pitanju trgovanja dionicom Dalekovoda. Naime, potencijalno formiranje 'cup and handle' obrasca na dnevnom grafu dovodi u fokus cijenu od 280 kuna po dionici ispod koje je njezina cijena završila u petak. Rast i završavanje iznad te cijene te nastavak rastućeg trenda bio bi, prema tehničkoj analizi, ohrabrujući znak za investitore. Odbijanje, pak, od te cijene moglo bi se smatrati početkom potencijalnog hlađenja, sa slijedećom potporom na granici od 253 kune po dionici. U svakom slučaju, slično kao i na primjeru HT-a, može se očekivati veći volumen na ovim cijenama zbog važnosti tih točaka za daljnji rasplet situacije”, kaže Erdeljac.

Rast cijene prošloga tjedna ostvarila su i ostala likvidnija izdanja poput AD Plastika za 10,26 posto, Janafa za 6,58 posto, Liburnia Riviera Hotela (LRH) za 5,10 posto, povlaštene dionice Adrisa za 3,37 posto itd.

Tehnička analiza S&P-a: nastavak rasta cijena uz volatilnost

Iznimna volatilnost, najviša od kraja studenog prošle godine, obilježila je trgovanje na Wall Streetu u prvom tjednu 2011. godine. Unatoč tome, S&P 500 indeks uspio je završiti tjedan u plusu za 0,8 posto, na 1.271,50 bodova.

“Iako se krajem prošle godine stvorila pozicija za potencijalnu korekciju tržišta, porast na samom početku tjedna ostavio je trag u nastavku tjednog trgovanja. Tijekom tjedna tržište je više puta krenulo prema dolje, no svaki put bi ga dionički bikovi uspjeli podići iznad točke od 1.270 bodova”, kaže Erdeljac.

U petak je bilo zanimljivo i trgovanje VIX indeksom straha, koji se kretao u tjednom rasponu između 16,5 i 18 bodova, pokazujući pravo stanje stvari.

Naime, napominje Erdeljac, svako trgovanje VIX-om ispod 18 bodova barem zasad dolijeva ulje na vatru bikovima i njihovim naporima da podignu cijene na tržištu.

“No, volatilnost S&P-a i VIX-a odražava nepovjerenje dijela investitora koji smatraju da je porast cijena, pogotovo u zadnjih mjesec dana, bio i više nego spektakularan te da je došao red za korekciju”, navodi Erdeljac.

Isključimo li emocije iz analize, slika postaje potpuno drugačija. Rastući trend koji je započet početkom srpnja 2010. godine i dalje je na snazi, te i dalje tjera cijene dionica prema gore, kaže Erdeljac.

“Target S&P-a od 1.350 do 1.380 bodova i dalje vrijedi te bi nastavak rasta mogao izazvati ‘short squeez’, pojavu koja bi mogala i ubrzati proces kretanja prema tom targetu”, ističe Erdeljac.

Protekli tjedan tržište je zbog volatilnosti iscrtalo novu točku potpore S&P-u, koja se nalazi nešto iznad 1.260 bodova.

“Iako zvuči nevjerojatno, ali daljnji pravocrtni nastavak rasta moguć je ako se S&P održi iznad te granice te iznad referentne točke od 1.255 bodova. Svaki potencijalni pad ispod razine referentne točke mogao bi ozbiljno naštetiti projekciji brzog rasta indeksa, sa slijedećim potporama tržišta koje se iscrtavaju na 1.200 i ona najvažnija – na 1.170 bodova”, kaže Erdeljac.

Kako dodaje, pad cijena ne mora uvijek biti loš za tržište, jer može stvoriti dobru podlogu za nastavak rasta.

“Puno veći problem ponekad može biti pravocrtan rast. Naime, iako rast cijena dionica veseli, tržište se, sada očarano jednom stranom - bikovskom - vrlo brzo može prikloniti drugoj strani – medvjeđoj - i nastaviti kretanje u suprotnom smjeru”, zaključuje Erdeljac.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙