FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Musa upozorava na instrumentaliziranje napada na kršćane

Autor: vrad
BAGDAD, 8. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Glavni tajni Arapske lige Amr Musa upozorio je u subotu u Bagdadu da strane sile ne smiju "iskorištavati" napade na kršćane na Bliskom istoku kao izliku za upletanje u unutarnje stvari regije.

"Iskorištavati te događaje za upletanje nešto je što ne možemo prihvatiti", rekao je Musa na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu, odgovarajući na pitanje o tome postoji li opasnost da inozemne sile iskoriste te napade kao izliku za intervenciju.

"Moramo biti odlučni kada vodimo dijalog sa silama koje imaju nešto reći o toj temi, jer postoji razlika između pokazivanja interesa i suosjećanja i iskorištavanja teme", dodao je, u društvu iračkog ministra vanjskih poslova Hošijara Zebarija.

"Ono što se dogodilo jako nas zabrinjava", dometnuo je, misleći pritom na napad na koptsku crkvu u Aleksandriji (Egipat) u kojoj je na novogodišnju noć ubijena 21 osoba i na niz napada na iračke kršćane zadnjih mjeseci.

Kršćani su "dio arapskog svijeta i treba ih zaštititi", kazao je.

Glavni tajnik Arapske lige koji se sastao s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem i s premijerom Nurijem al-Malikijem podsjetio je i na prijetnje koje je džihadistička skupina Ansar al-Islam uputila zemljama koje kane sudjelovati na idućem summitu lige što se u ožujku treba održati u Bagdadu.

U priopćenju objavljenom na internetu Ansar al-Islam ocjenjuje da su Irak osvojili "križari", smjerajući na američke snage, i tvrdi da će dolaskom u Bagdad arapski čelnici ozakoniti "bezbožnu" iračku vladu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙