FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mubarak: To je napad na kršćane i muslimane

Autor: rtom
ZAGREB, 1. siječnja 2011. (Hina) - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak rekao je u subotu da je bomba koja je u novogodišnjoj noći usmrtila 21 osobu ispred kršćanske crkve u Aleksandriji ciljala i kršćane i muslimane te poručio teroristima da će ih stići kazna, a oni neće uspjeti destabilizirati Egipat niti izazvati razdor između muslimana i kršćana.

Eksplozija, za koju još nitko nije preuzeo odgovornost, odjeknula je pola sata nakon ponoći dok su vjernici izlazili iz crkve Sidi Bešr u Aleksandriji i usmrtila 21 osobu, javili su mediji, a ranila 79.

"Cijeli je Egipat meta, slijepi terorizam ne čini razliku između kopta i muslimana", rekao je Mubarak koji drži da je napad počinila "strana teroristička ruka".

U govoru što ga je prenosila državna televizija, Mubarak je poručio: "Neće im uspjeti nikakav plan da destabiliziraju Egipat ili izazovu razdor između muslimana i kršćana", prenijele su agencije.

Kršćani čine 10 posto od 79 milijuna stanovnika muslimanskog Egipta. Vlasti nastoje umanjiti razmjere izgreda koji bi mogli naštetiti odnosima dviju zajednica, a koji ponekad prerastu u međuvjersko nasilje, piše Reuters.

Međutim, prema prvim ocjenama analitičara, teroristički napad u Aleksandriji nadilazi granice lokalnih međuvjerskih sukoba i sumnja se na Al Kaidu i njoj srodne skupine.

Mubarak se teroristima obratio porukom: "Odrezat ćemo glavu zmiji, suprotstaviti se terorizmu i pobijediti ga. Varate se ako mislite da vas neće stići kazna Egipćana", javlja AFP.

U novogodišnjoj poruci papa Benedikt XVI. osudio je napad i pozvao na poštivanje vjerskih sloboda i na snošljivost.

U Jeruzalemu je patrijarh latinski monsinjor Fuad Tual pozvao kršćane Bliskog istoka da "budu hrabri" i obratio se Kristu riječima: "Ako nam šalješ teži križ da ponesemo, daj nam hrabrosti da te slijedimo".

Patrijarh je priznao da pokolj u Aleksandriji "sve napore, svu nadu iznova stavlja na kušnju".

Kršćani se iseljavaju s Bliskog istoka, napose iz Svete zemlje, rekao je i naglasio "gubitak je to za univerzalnu crkvu, gubitak za muslimane, također i za židove".

Reuters podsjeća da su se su studenome stotine kršćana i dio muslimana koji su ih podržali sukobili s policijom u Kairu pri prosvjedu protiv odluke da se obustavi gradnja crkve. Službene vlasti rekle su da kršćani nemaju prava graditi crkvu. U sukobima su dvije kršćanske osobe poginule, deseci bili ranjeni, a više od 150 privedenih.

Analitičari ističu da Egipat mora preispitati važeće zakone prema kojima je lakše graditi džamiju nego crkvu, želi li spriječiti u budućnosti takvo sektaško nasilje.

(Hina) xrt xdgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙