FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LONDON

Znatne policijske snage raspoređene su u Londonu, posebice u zračnim lukama i na najprometnijim ulicama, zbog povećane opasnosti od terorističkog napada, javljaju u petak britanski mediji. U prometnoj policiji godišnji odmori su otkazani a zatražena su pojačanja na ulicama glavnog grada kao i u zračnoj luci Heathrow, objavili su tv postaja Sky News i dnevnik Daily Telegraph. Sigurnosni izvor je kazao novinama da se ne radi o "neposrednoj" terorističkoj prijetnji nego zabrinutosti izazvanoj aktivnostima šačice ekstremističkih ćelija. Obavještajne službe ocijenile su da bi promet u Londonu mogao biti meta napada, a razina policijskog nadzora prilagođava se tome.

WASHINGTON

Američki ministar financija Tim Geithner pozvao je Kongres da hitno poveća zakonski limit saveznog duga, upozorivši da bi vlada mogla doseći taj limit već 31. ožujka a najkasnije 16. svibnja, što može spriječiti daljnje zaduživanje i ugroziti otplatu kamata. "Nikad u našoj povijesti Kongres nije propustio povisiti granicu duga kada je to bilo nužno", upozorio je Geithner u pismu koje je u četvrtak uputio Predstavničkom domu Kongresa i Senatu, tražeći poduzimanje mjera najkasnije do kraja ožujka. Očekuje se da će novom sazivu Kongresa, u kojem republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, a demokrati u Senatu, jedan od prioriteta biti smanjenje proračunskog deficita i državnog duga, koji trenutačno iznosi 13 950 milijardi dolara i dalje raste. Geithner je kazao kako bi neuspjeh da se poveća zakonsko ograničenje duga, mogao dovesti u pitanje ispunjavanje financijskih obveza savezne vlade, i prouzročiti "gubitak milijuna američkih radnih mjesta".

HEBRON

Šezdesetsedmogodišnji Palestinac ubijen je greškom u petak na Zapadnoj obali, tijekom akcije izraelske vojske koja je pokušala uhititi petoricu pripadnika Hamasa koje je prethodnog dana oslobodila Palestinska samouprava. Palestinac Amr Kavasme je ubijen u svom stanu dok su izraelski vojnici tražili osumnjičenog pripadnika Hamasa koji živi u istoj zgradi u gradu Hebronu na području koje se nalazi pod nadzorom Palestinske samouprave. Izraelska vojska je "izrazila žaljenje" zbog ubojstva navodeći da žrtva "nije bila meta i nije bila umiješana u bilo kakvu terorističku aktivnost". To je drugi put u manje od tjedan dana da je nenaoružani Palestinac ubijen u vojnoj pucnjavi, ne računajući smrt 36-godišnje žene koja je u subotu udahnula suzavac na prosvjedu na Zapadnoj obali.

JERUZALEM

Izrael vjeruje da Iran neće moći proizvesti nuklearnu bombu prije 2015. godine te je stoga visoki izraelski dužnosnik ocijenio da nema potrebe za preventivnim vojnim udarima, doznaje se iz procjene obavještajne službe objavljene u petak. "Iran neće imati nuklearnu bombu prije 2015. godine, ako i tada", kazao je dosadašnji direktor Mossada Meir Dagan u četvrtak, povodom svog umirovljenja. Izrael je time pokazao da gaji novo povjerenje u pooštrene sankcije protiv Irana i tajne operacije predvođene SAD-om koje bi trebale obeshrabriti Teheran u razvoju programa obogaćivanja urana. Dagan, koji je prije upozoravao da bi Iran svoju prvu nuklearnu glavu mogao imati 2014. godine, objasnio je da se Iran suočava s unutrašnjim previranjima, a istovremeno sve jače osjeća posljedice međunarodnih sankcija.

KANDAHAR

U samoubilačkom napadu u petak u javnom kupalištu u gradu Spin Boldaku na jugu Afganistana poginulo je 17 osoba a najmanje 21 osoba je ranjena, prema najnovijim podacima glasnogovornika pokrajinskih vlasti Zalmaja Ajubija. "Sedamnaest osoba izgubilo je život u samoubilačkom napadu u Spin Boldaku a 21 osoba je ranjena", izjavio je Ajubi u Kandaharu, pokrajinskom središtu. "Riječ je o neljudskom činu koji je djelo neprijatelja islama i ljudskog roda", rekao je Ajubi. Meta napada bio je visoki lokalni policijski dužnosnik koji je poginuo u eksploziji. Sve druge žrtve su civili, rekao je Ajubi. Napad u Spin Boldaku je dosad najkrvaviji samoubilački napad u Afganistanu ove godine.

LJUBLJANA

Prodaja automobila u Sloveniji prošle je godine, u suprotnosti s očekivanjima distributera koji su najavljivali stagnaciju, porasla za 5,9 posto. Sekcija za motorna osobna vozila pri gospodarskoj komori objavila je da je 2010. godine prodano 64.571 novo vozilo, od čega 60 posto u kategorijama malih vozila i automobila donje srednje klase. Povećana prodaja vozila u suprotnosti je s izjavama distributera koji su sredinom godine govorili o stagnaciji ili čak daljnjem padu prodaje zbog gospodarske krize te zahtijevali da država stimulira rast na automobilskom tržištu. U 2009. godini, koja je za automobilski sektor bila najteža, prodaja osobnih automobila u Sloveniji smanjila se za 19, a gospodarskih vozila za čak 39 posto.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙