FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ipet
ZAGREB, 6. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak najavio je sinoć da će Orco grupi, u vezi s društvom "Sunčani Hvar", ponuditi osnivanje neovisnog stručnog tima, a ako do toga ne dođe, da će se pokrenuti postupak arbitraže. Bit će to idući korak Fonda, rekao je Duvnjak za Dnevnik HTV-a te naglasio da "HFP i država pokušavaju, sukladno pravima koji proizlaze iz zakona i ugovora, učiniti sve kako bi spasili Sunčani Hvar i zaštitili interese države". Napomenuo je da su odbili Orcov program restrukturiranja jer je "nerealno postavljen i bitno smanjuje temeljni kapital društva", te da su zauzvrat ponudili kvalitetniji program restrukturiranja koji se bazira na stabilnom poslovanju i razvoju društva u budućnosti te uvažava interese ne samo jednog ili dva dioničara, nego i malih dioničara, interese države i samih radnika. Podsjetio je kako je HFP svojedobno raskinuo ugovor s Orcom i samim tim ponudio osnivanje neovisnog stručnog tima, s obzirom da postoje prijepori između Orco grupe i države, kako bi tim točno utvrdio što se i na koji način događalo u "Sunčanom Hvaru" i postoje li pogrešne poslovne odluke koje su se donosile u Društvu, a koje su dovele do današnjeg financijskog položaja. Na pitanje što će biti u slučaju da istraga utvrdi da je i ugovor o javno-privatnom partnerstvu štetan te može li se taj ugovor poništiti i može li država ponovno doći u posjed većinskog paketa dionica, Duvnjak je odgovorio kako je i tako nešto moguće, ali trebaju, kaže, snositi odgovornost oni koji su takav ugovor u to vrijeme, 2005., sklopili. Odgovarajući na pitanje kolika je odgovornost države koja je pristajala na Orcove kombinacije kojima je došao do većinskog paketa ili je to već bilo zapisano u ugovoru, Duvnjak je naveo kako su određene odredbe bile zapisane u tom ugovoru, a prvenstveno da je tim ugovorom dano pravo Orco-u na isključivo upravljanje Društvom čime je, dodaje, država onemogućena da utječe na poslovanje društva. "Država je zasigurno u dobroj vjeri ušla s privatnim partnerom u poslovni odnos kako bi se podigla kvaliteta turističke usluge, razvilo društvo "Sunčani Hvar" te kako bi mu se omogućilo stabilno poslovanje, veće plaće i kvalitetniji uvjeti za radnike", dodao je.

ZAGREB - Hrvatskoj ne prijeti opasnost od dioksina te nema razloga za zabrinutost, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Hrvatska ne uvozi hranu za životinje iz Njemačke, ne uvozi jaja, tek zanemarivo perad, ali ne iz pokrajina u kojima su se pojavila kontaminirana jaja niti od tvrtke koja se spominje te ne prijeti opasnost od dioksina, kazali su u Ministarstvu. Napominju kako nadležne službe obavljaju redovitu kontrolu na granicama te nema razloga za zabrinutost. Nadležne uprave u okviru Ministarstva poljoprivrede prate razvoj situacije s dioksinom u Njemačkoj i spremne su u svakom trenutku poduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitili hrvatski građani, istaknuli su u Ministarstvu. Njemački potrošači u utorak su upozoreni da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin, zbog čega su tisuće farmi bile primorane prekinuti prodaju.

ZAGREB - Poštanski ured Hrvatske pošte u Zagrebu, u Savskoj cesti 17, opljačkan je sinoć oko 19,10 sati, no razbojnika je nedugo nakon pljačke uhitila policija, izvijestila je sinoć Policijska uprava zagrebačka (PUZ). U poštanskom uredu su za to vrijeme bili djelatnici i jedan zaštitar, no tijekom pljačke nitko nije ozlijeđen. Više o cijelom slučaju doznat će se danas na redovitoj konferenciji za novinare u PUZ-u.

KARLOVAC - Upravni odjel za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije predstavio je jučer u mjesnom odboru Tušilović studiju o utjecaju na okoliš i zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša s tehničko-tehnološkim rješenjem Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori. Javno izlaganje popraćeno je burnom raspravom u više navrata prekidanom galamom mještana Tušilovića, Vukmanića, Cerovca Vukmanićkog i Knez Gorice. Plan gospodarenja otpadom i gradnja spomenutoga centra za narednih dvadeset godina prijeporno je pitanje među građanima i političarima, ali i u tzv. ekološkoj i stručnoj javnosti županije. Ekološka udruga "Građanska inicijativa" predstavila je dijelove svoje nezavisne studije po kojoj Babina gora nije podesna za izgradnju centra jer ima tristotinjak hidroloških objekata, izvora, potoka, rječica i podzemnih voda različitog mineralnog sadržaja. Autor studije Danko Fundurulja (tvrtka IPZ uniprojekt) objasnio je da je vrijednost investicije za jeftiniju varijantu 205 milijuna kuna, a za skuplju 226 milijuna kuna. Međutim, u prvom slučaju bi se nakon pet godina mirovanja mogao pokrenuti postupak dobivanja struje koja će se prodavati u HEP-ovu distribucijsku mrežu (agregat snage do dva MW) i, istaknuo je, sigurno neće biti narušeni zakonski propisi o utjecaju na okoliš.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙