FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Privremeni iranski ministar vanjskih poslova u Bagdadu

Autor: vrad
BAGDAD, 5. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Obnašatelj dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Akbar Salehi pozvao je u srijedu na povlačenje američkih snaga iz Iraka, u prigodi službenog posjeta Bagdadu, gdje je razgovarao s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

"Toliku nadu stavljamo u povlačenje inozemnih snaga iz Iraka koji smatramo svetom zemljom", rekao je Salehi, i sam rođen u Kerbali, svetom šijitskom gradu koji je 110 km južno od Bagdada.

"S nestrpljenjem očekujemo da Irak ponovo bude potpuno suverena i sigurna država", dodao je na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s iračkim ministrom vanjskih poslova Hošijarom Zebarijem.

Irak redovito navodi nazočnost američkih snaga u Iraku kao jedan od glavnih uzroka daljnje nestabilnosti zemlje. Pedesetak tisuća američkih vojnika u Iraku treba napustiti zemlju do konca godine.

Zebari je pak rekao da je njegov kolega s Malikijem razgovarao o Narodnim mudžahedinima, glavnoj naoružanoj organizaciji iranske oporbe čijih 3.000 članova još živi u logoru Ašrafu, sjeverno od Bagdada.

"Naš ustav ne dopušta da na našem tlu postoji bilo kakva organizacija koja napada naše susjede i mi smo privrženi tom načelu", rekao je Zebari ne rekavši o čemu su Salehi i Maliki razgovarali na tu temu.

Riječ je o drugom Salehijevu posjetu inozemstvu otkako je u prosincu zamijenio Manušera Motakija na dužnosti ministra iranskog ministra vanjskih poslova.

Nakon pada Sadama Huseina 2003., Iran je učvrstio veze s Irakom, svojim saveznikom, koji od tada predvode šijitske vlade. 1980-ih dvije zemlje su vodile krvavi rat.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙