FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael namjerno držao Gazu "na rubu propasti"

Autor: vkla
OSLO, 5. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Izrael je namjerno držao gospodarstvo Gaze, palestinskog područja pod nadzorom Hamasa, "na rubu propasti", doznaje se iz diplomatskih bilježaka koje posjeduje WikiLeaks, a koje je u srijedu objavio norveški dnevni list "Aftenposten".

U bilješci američkoga veleposlanstva u Tel Avivu od 3. studenoga 2008. američki diplomati govore o izraelskoj namjeri da to malo područje u kojemu živi oko 1,5 milijuna Palestinaca drži "bez zraka", a da ga ipak potpuno ne uguši.

"U sklopu općeg embarga, izraelski dužnosnici nekoliko su puta potvrdili kako gospodarstvo Gaze namjeravaju držati na rubu propasti", stoji u bilješci. Izraelski dužnosnici, kako se navodi u bilješci, spremni su "održavati gospodarstvo Gaze na tihoj vatri, tek toliko da se ne ugasi i da se izbjegne opća humanitarna katastrofa".

"Aftenposten" je u prosincu na nepoznati način došao u posjed 250.000 diplomatskih dokumenata WikiLeaksa a da se nije dogovorio s tom internetskom stranicom, kao što je učinilo pet ostalih velikih časopisa, poput "New York Timesa", "Guardiana", "Le Mondea", "El Paisa" i "Der Spiegela".

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙