FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poplave u Australiji se šire

Autor: bnov
ROCKHAMPTON, 5. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Dosad neviđene poplave koje su zahvatile Queensland na sjeveroistoku Australije, proširile su se u srijedu na četrdesetak gradova, a zbog otpada i pesticida koji su dospjeli u more ugrožen je i Veliki koraljni greben.

Otpad i pesticidi nošeni bujicama koje se ulijevaju u more opasan su "koktel" za krhku ravnotežu toga jedinstvenog ekosustava upisanog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Te bi bujice "mogle poremetiti hranidbeni lanac i život koralja", ocijenila je Michelle Devlin sa Sveučilišta James Cook.

U srijedu se službeni broj regija izravno zahvaćenih poplavama popeo s 22 na 40, izjavila je predsjednica vlade države Queensland Anna Bligh, dok se stanovnici Queenslanda pripremaju se na novi porast razine vode i nove oluje popraćene snažnim padalinama.

Po podacima Australskog meteorološkog ureda razina rijeke Fiztroy koja poplavljuje nastradali grad Rockhampton trebala bi u srijedu doseći vrhunac s 9,40 metara.

Taj grad sa 75.000 stanovnika smješten 500 km od Brisbanea jedan je od glavnih gradova u tom poljoprivrednom i rudarskom području, zahvaćenom "biblijskim" poplavama koje pogađaju više od 200.000 osoba u zoni velikoj poput Francuske i Njemačke zajedno.

Razina rijeke Fitzroy trebala bi ostati iznad normalne razine tjedan dana nakon što je dosegla vrhunac, istaknule su meteorološke službe.

U srijedu je proglašena uzbuna od oluje za jug Queenslanda s opasnošću "od vrlo jakih padalina i naglog porasta voda".

Za pomoć izoliranom stanovništvu mobilizirana su dva helikoptera.

Poplave su već stajale milijardu australskih dolara (754 millijuna eura).

(Hina) xbnš ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙