FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji odgođen nastavak suđenja u aferi "Patria"

Autor: lfia
LJUBLJANA, 4. siječnja 2011.(Hina) - Nastavak suđenja u Ljubljani negdašnjem slovenskom ministru obrane Karlu Erjavcu, jednom od osumnjičenika u aferi "Patria", odgođeno je za idući tjedan zbog bolesti suca.

Treće ročište u suđenju za zatvorenim vratima, u kojemu se Erjavec i negdašnji načelnik glavnog stožera slovenske vojske Albin Gutman terete da su državu oštetili za "najmanje 16,8 milijuna eura", trebalo se održati u srijedu, ali je zbog bolesti suca odgođeno za sedam dana, potvrdio je u utorak Erjavec. On niječe sve točke iz optužnice i tvrdi da je riječ o "političkom procesu".

Također je potvrdio da će na suđenju idući tjedan svjedočiti i sadašnja ministrica obrane Ljubica Jelušič, koju je kao svjedoka predložila njegova obrana kako bi dokazala da je u potpisivanju posla s "Patrijom" bilo sve u dogovorenim okvirima i da je riječ o transparentnu poslu.

Kao svjedoka obrana je predložila i sadašnjeg te bivšeg predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora i Janeza Janšu.

Erjavec i Gutman optuženi su za nesavjestan rad u službi, jer su navodno u suprotnosti s planovima vojske s "Patrijom" 2006. ugovorili nabavu 135 oklopnih vozila vrijednih 278 milijuna eura, ali bez primjerene nadgradnje i opreme koja se pretpostavljala tadašnjim pravilnikom o vojnim ulaganjima.

Suđenje Gutmanu i Erjavcu odvojeno je od predstojećeg suđenja bivšem predsjedniku vlade Janezu Janši i još četvorici slovenskih državljana koji su u istoj aferi osumnjičeni za korupciju, odnosno primanje nedopuštenih provizija za sklapanje nabavnog ugovora, najvećeg u povijesti razvoja slovenske vojske.

Državno odvjetništvo podnijelo je protiv njih sudu optužni prijedlog prije četiri mjeseca, ali optužnica još nije pravomoćna, pa se ne zna kad bi suđenje moglo početi.

Budući da se usporedne istrage o aferi vode u Austriji i Finskoj, slovenski mediji ovih su dana, pozivajući se na finskog istražitelja Kaja Bjoerquista, kao zanimljivost naveli njegovu izjavu da se "trag novca", koji je navodno trebao biti predan slovenskim civilnim dužnosnicima i "utjecajnim pojedincima...", "izgubio" u bečkoj zračnoj luci. Navodno austrijska državna tijela ispituju je li novac, navodno dva milijuna eura, doznačen u Tajland gdje je jedan od posrednika u poslu, Walter Wolf, imao poslovne partnere.

Wolf je nedavno u razgovoru za jedan tjednik zanijekao da se u svezi s tim poslom sastao s Janšom.

Janša inače od sama izbijanja afere prije dvije i pol godine tvrdi da su optužbe na njegov račun politički motivirane i da su bile "lansirane iz Slovenjije" pred parlamentarne izbore 2008.

U slovenskom parlamentu jedno od povjerenstava istražuje sumnje da se Janšina stranka u predizbornoj kampanji služila novcem nepoznata izvora, kojima je navodno financirala dva tjednika, koji su odmah nakon predizborne kampanje prestali izlaziti. Pojavile su se sumnje da bi se moglo raditi o novcu koji navodno potječe od "Patrijinih" nezakonitih provizija.

Slovenski mediji ovih dana, pozivajući se na istragu u Finskoj, navode da bi "Patria" mogla pokrenuti i istragu o tome jesu li nezakonite provizije omogućile i sklapanje "Patrijina" posla o dobavi oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku koji je potpisan otprilike u isto vrijeme kad i "Patrijin" posao sa Slovenijom. Pritom navode da postoji "obrazac" u sklapanju tog posla koji podsjeća na slovenski te da je u posredovanju možda također sudjelovao austro-kanadski poduzetnik Walter Wolf.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙