FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska predstava "Platonov" u HNK-u

Autor: agrb
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Drama Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana gostovat će u nedjelju, 9. siječnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) s predstavom "Platonov" Antona Pavloviča Čehova, u režiji Vite Taufera.

Riječ je o Čehovljevom najstarijem sačuvanom dramskom tekstu kojega je napisao još dok je bio student medicine, koji je otkriven nakon njegove smrti i objavljen tek 1923. kao "Drama bez naslova". S obzirom da drama u izvorniku ima oko 160 stranica i u cijelosti bi na pozornici trajala i do osam sati, ona se obično izvodila u kraćim oblicima, često nazvanima po glavnom liku Platonovu.

"Drama bez naslova" možda je najzanimljivija kao svojevrsni "Čehov prije Čehova", jer dok je Čehov obično ukidao glavni lik ili je u njegovu središtu bio sam život, s likovima kao njegovim zatvorenicima, "Platonov" ima i melodramatskih osobina, stoji u najavi predstave na web stranicama Slovenskog narodnog gledališča.

Jednog ljeta provincijski učitelj Platonov, iako je po svom mišljenju sretno oženjen, upušta se, čak i protiv svoje volje, u nekoliko ljubavnih veza odjednom. Tu su mlada udovica generala Vojniceva, supruga njezina posinka i ostale djevojke s kojima očijuka iz puke obijesti, a priča završava pucnjavom. Unatoč takvom zapletu Platonov nije prikazan kao Don Juan, već prije kao Hamlet koji ne može donijeti pravu odluku i osloboditi se svijeta bez značaja i svrhe.

U predstavi glume, među ostalima, Nataša Barbara Gračner, Saša Tabaković, Barbara Cerar, Aleš Valič, Uroš Fuerst, Valter Dragan, Saša Mihelčič.

Prevedena je na hrvatski, scenograf je Žiga Kaniž, a kostimografkinja Nina Jagodić. U Slovenskom narodnom gledališču premijerno je izvedena 17. travnja prošle godine.

(Hina) xagrb ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙