FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija redatelju Petru Večeku

Autor: agrb
ZAGREB, 22. prosinca 2010. (Hina) - Prijatelji, kolege i suradnici Petra Večeka oprostili su se danas, u nazočnosti njegove obitelji na komemoraciji u kazalištu "Gavella", od tog velikana hrvatskoga kazališta, svestranog umjetnika, redatelja i scenografa koji je živio život posvećen kazalištu.

Kada se za nekoga kaže da je zadužio kazalište, to može zvučati pretjerano, no to nije slučaj kada se govori o Pjeru i "Gavelli", jer se već i površnim gledanjem arhiva otkrivaju mnogi nezaobilazni naslovi u povijesti tog kazališta vezani uz njega, rekao je Darko Stazić, ravnatelj "Gavelle".

Neke od predstava po kojima će se pamtiti Večekov rad u "Gavelli" su Čehovljev "Ujak Vanja", Krležini "Gospoda Glembajevi" i "U agoniji", Brechtov "Švejk u Drugom svjetskom ratu", Beckettov "Svršetak igre", Marinkovićeva "Glorija", Moliereov "Mizantrop".

Po Stazićevim riječima, veliki pisci i njihova djela nisu strašili Večeka, već im je on pristupao redateljski hrabro, nerijetko se postavljajući kao totalni autor. Bio je individualac, jedan od posljednjih 'gavelijanaca' i umjetnik koji je imao znanja i umijeća uvijek propitivati aktualno, ustvrdio je.

Ravnatelj kazališta "Kerempuh" Duško Ljuština zahvalio je Večeku za devet predivnih režija u Kerempuhu, u ime kolektiva tog kazališta i 300 tisuća ljudi koji su pogledali njegove predstave. Večekova predstava "Dobrodošli u plavi pakao" obilježila je jedno kulturno, političko, kazališno i sportsko razdoblje ove zemlje i bila jedan od ponajvećih buntova tog vremena, istaknuo je.

Bio je redatelj koji je uvijek istraživao i kao takav uvijek je bio nezadovoljan, neki će reći i neugodan, no najneugodniji je zapravo bio prema samome sebi, rekao je glumac Vlatko Dulić, napomenuvši kako je, uz sve klasike koje je radio, bio pravi promotor mladih hrvatskih dramatičara.

Glumica Vlasta Knezović kazala je kako je sve što je naučila u kazalištu naučila zahvaljujući njemu, od kretanja na sceni do toga da brani svoj stav i umjetnost. Od prvog dana na Akademiji Pjer je bio ljubav, bio je i težak, ali samo zbog beskrajno mnogo ljubavi i kreativnosti, dodala je.

Podsjetivši na vrijeme studija kada su svi njihovi razgovori bili posvećeni kazalištu i promišljanju kazališne umjetnosti te vremenu "neograničene strasti i ljubavi prema kazalištu", glumica Dubravka Miletić rekla je kako se Veček od svih ostalih redatelja s kojima je radila razlikovao po tome što su se na sceni znali razumjeti i bez riječi.

Petar Veček preminuo je 18. prosinca u Zagrebu, nekoliko sati prije premijere svoje predstave "Amateri" u zagrebačkom kazalištu KNAP, kojom je trebao proslaviti 40 godina kazališnog rada. Rođen je u Zagrebu 1942., a diplomirao je 1971. na Akademiji za kazališnu umjetnost, gdje je bio i asistent na odsjeku glume. Od 1976. do 1983. ravnao je kazalištem u Varaždinu, a od 1983. do 1986. "Gavellom", nakon čega je dvije godine bio umjetnički direktor dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Režirao je više od 130 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu, autor je više od 50 kazališnih scenografija, a režirao je i TV drame te dokumentarce.

Posljednji ispraćaj Petra Večeka bit će danas na mirogojskom Krematoriju.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙