FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZKM: premijera "Čovjeka koji je spasio Europu"

Autor: mbur
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Predstava "Čovjek koji je spasio Europu", autorski projekt redatelja Renea Medvešeka nastao prema radiodrami Antuna Šoljana "Čovjek koji je spasio Nizozemsku", premijerno je izveden večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Riječ je o trećem dijelu Medvešekove trilogije koja progovara o hrvatskoj i europskoj današnjici, a u kojoj su još predstave "Vrata do" i "Najbolja juha! Najbolja juha!".

Glavni lik predstave "Čovjek koji je spasio Europu" je gastarbajter s više imena - Mate, Mata, Matek, Matan i Mato, a glumi ga mladi glumac Goran Bogdan.

Uz njega, glume još i Nataša Dorčić, Suzana Nikolić, Barbara Prpić, Marica Vidušić Vrdoljak, Milivoj Beader, Petar Leventić, Maro Martinović i Filip Nola te članovi glazbene družine "Cinkuši".

Rene Medvešek je napravio i adaptaciju drame, a dramaturginje su Olja Lozica i Pavlica Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić.

Hrvatski književnih Antun Šoljan je svoju radiodramu, ovjenčanu uglednim europskim nagradama u režiji Zvonimira Bajsića, napisao 1985. na temelju nizozemske legende o dječaku koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio Haarlem od poplave.

Šoljanov Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponovio je isti hrabri čin, a njegova sudbina u ZKM-ovoj predstavi bila je predložak za niz tema koje su uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju još aktualnije nego tada.

(Hina) xmb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙