FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 1. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Strateški je važno ubrzati i završiti pristupne pregovore s Hrvatskom, rekao je u intervjuu za internetsku stranicu Vijeća EU Viktor Orban, premijer Mađarske koja od subote predsjeda Europskom unijom te je naglasio da je pred Europom najteža godina od pada komunizma, no da je snažna Europa svima u interesu. Mađarsko predsjedništvo je u prioritete svog predsjedanja u prvoj polovici godine upisalo donošenje zajedničke europske strategije za Rome i europske perspektive za zemlje zapadnog Balkana u cilju stabiliziranja regije, podsjetio je Orban. "Mislimo da je strateški važno ubrzati i završiti pristupne pregovore s Hrvatskom", rekao je Orban. Mađarski premijer često je isticao da Hrvatska treba što prije postati članicom Unije, a u srpnju je rekao kako je povijesna nepravda što Hrvatska još nije članica.

RIM - Zabrinut porastom međuvjerskog nasilja, a napose terorističkim napadom na kršćansku crkvu u Egiptu, papa Benedikt XVI. najavio je u subotu da će ujesen u Asizu biti domaćin susreta najviših vjerskih vođa koji će raspravljati kako bolje promicati mir u svijetu. Hodočasnicima i turistima okupljenima na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Benedikt XVI. rekao je da će cilj skupa biti "svečano obnoviti obećanje vjernika svih vjeroispovijesti da svoju religiju ispovijedaju u službi mira".Papa je međuvjerski susret u Asizu najavio nakon bombaškog napada na kršćansku crkvu u Egiptu, što je zadnji u nizu napada na kršćane na području Bliskog istoka i Afrike. Ove će se godine obilježiti 25. godišnjica Svjetskog dana molitve za mir, održanog 1986. godine na poticaj pape Ivana Pavla II. u rodnome gradu sv. Franje Asiškog. Molitva za mir imala je snažan odjek u svijetu. U njoj su sudjelovali poglavari muslimana i židova i drugih religija, među njima i budistički tibetski duhovni vođa Dalaj lama te nadbiskup od Canterburyja.

LONDON/PARIZ/JERUZALEM - Britanski Foreign Office pozvao je u subotu na povećan oprez i na "promicanje snošljivosti kao zajedničke vrijednosti" nakon napada na egipatske kopte u novogodišnjoj noći, u kojemu je 21 osoba poginula ispred crkve u Aleksandriji. Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Alistair Burt rekao je da je "duboko ožalošćen napadom na crkvu u Aleksandriji koji je odnio toliko života", u priopćenju objavljenom u subotu. Francuska je u subotu najodlučnije osudila napad autobombom na kopte, najveću kršćansku zajednicu na Bliskom istoku. "Francuska podsjeća da je zemlja u kojoj se poštuju temeljne slobode, pa tako i vjerske te da pruža punu potporu egipatskim vlastima u borbi s terorizmom", rekla je u priopćenju zamjenica glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Christine Fages. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Mubarakom u subotu da je "duboko potresen" krvavim napadom na kopte, po priopćenju iz njegova ureda.

GAZA - Islamistički pokret Hamas koji kontrolira pojas Gaze osudio je u subotu bombaški napad na koptsku crkvu u Aleksandriji na sjeveru Egipta u kojem je 21 osoba ubijena, a 79 ranjeno. "Osuđujemo taj napad i uvjereni smo da je to čin onih koji ne rade u interesu Egipta i žele sukobiti muslimane i kršćane", priopćio je Hamas ne navodeći tko bi mogao stajati iza takve zavjere. Hamas je pozvao egipatske vlasti da provedu pomnu istragu kako bi brzo pronašli krivce i kaznili ih. Prema prvim elementima istrage vjerojatno je samoubojica izveo napad automobilom-bombom u novogodišnjoj noći, a organizirali su ga inozemni teroristi.

BRAZILIJA - Dilma Rousseff, šezdesettrogodišnja ekonomistkinja i bivša pripadnica gerile koja je u doba vojne diktature tri godine provela u tamnici, postala je u subotu prva žena na dužnosti brazilskog predsjednika koju je preuzela od svog karizmatičnog prethodnika i političkog mentora Luiza Inacia Lule da Silve. Rousseff je prisegnula na brazilski ustav pred zastupnicima i senatorima te predsjednicima stranih država i vlada okupljenim u Kongresu i tako postala 40. predsjednik te goleme južnoameričke države sa 191 milijun stanovnika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙