FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U bombaškim napadima u Egiptu i Nigeriji više od 10 poginulih

Autor: mvra
ZAGREB, 1. siječnja 2011. (Hina/dpa/Reuters) - U bombaškim napadima u Egiptu i Nigeriji s petka na subotu poginulo je više od 10 osoba, a u Sjedinjenim Američkim Državama novogodišnje slavlje ugrozile su loše vremenske prilike u kojima je također bilo poginulih, javljaju novinske agencije.

U eksploziji auto bombe ispred crkve u egipatskom sjevernom gradu Aleksandriji poginulo je sedam osoba a 24-ero ih je ranjeno, izvijestio je Reuters, pozivajući se na podatke Ministarstva unutarnjih poslova.

Pozivajući se na svjedoke, dpa navodi da je automobil parkiran ispred crkve eksplodirao nedugo nakon ponoći i da su kola hitne pomoći prevozila ozlijeđene u bolnice. Napad je bio usmjeren na koptske kršćane koji su bili na novogodišnjoj misi u crkvi.

Kršćani čine 10 posto egipatskog stanovništva. Iako je nasilje između kršćanskog i muslimanskog stanovništva rijetko, napetost u toj zemlji porasla je lani od siječnja kad je šestero koptskih kršćana ubijeno u pucnjavi ispred crkve u gradu Naga Hamadiju.

U Abuji, glavnom gradu Negerije u eksploziji je poginulo nekoliko osoba. Reuters je izvijestio, pozivajući se na policijske izvore da su poginule najmanje četiri osobe i da ih je ozlijeđeno desetak. BBC navodi, pozivajući se na vojne izvore, da je poginulo najmanje 11 osoba, a nigerijska televizija javlja da je poginulo 30 osoba. Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan za eksplozije je okrivio islamističku skupinu koja je preuzela odgovornost za bombaški napad na Badnjak u središnjoj Nigeriji u kojem je poginulo najmanje 80 osoba.

U južnom i središnjem djelu Sjedinjenih Američkih Država u petak je poginulo najmanje šest osoba u snažnom nevremenu i tornadima. Troje ljudi poginulo je u tornadu u sjeverozapadnom Arkansasu a još su tri slučaja pogibelji prijavljena su u pograničnom Missouriju.

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙