FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

RIM/ZAGREB - Kršćani diljem svijeta u subotu su slavili Božić, a papa Benedikt XVI., duhovni vođa više od milijarde katolika, u svom je tradicionalnom božićnom obraćanju "Gradu i svijetu" izrazio nadu u mir i solidarnost u svijetu, te uputio poruke ohrabrenja progonjenim katolicima u Iraku i Kini, prenose agencije. Papa Benedikt XVI. je, obraćajući se desecima tisuća vjernika koji su se usprkos hladnoći okupili na Trgu sv. Petra u Vatikanu, čestitao Božić na 65 jezika, među kojima i na hrvatskom. "Sretan Božić, porođenje Isusovo", rekao je Papa, koji bi sljedeće godine trebao posjetiti Hrvatsku. U Betlehem, grad na Zapadnoj obali u kojem se, po Bibliji, rodio Isus, ove je godine na proslavu Božića stigao rekordan broj hodočasnika. Palestinski dužnosnici objavili su da je u grad stiglo više od 90.000 ljudi. Polnoćku u Betlehemu predvodio je latinski patrijarh Jeruzalema Fuad Tval, najviši autoritet Katoličke crkve u Svetoj zemlji. Na misi kojoj su nazočili najviši palestinski dužnosnici, među kojima i predsjednik Mahmud Abas, latinski patrijarh je molio za mir na Bliskom istoku, te se zauzeo za međuvjerski dijalog, prenosi agencija AFP. Ovotjedni prekidi i kašnjenja zračnog i željezničkog prometa zbog loših vremenskih uvjeta pokvarili su božićne blagdane stotinama tisuća ljudi u Europi, a stotine putnika Božić su provele u zračnim lukama jer njihovi zrakoplovi nisu mogli poletjeti zbog snijega i leda.

ABIDJAN - Oko 14.000 izbjeglo je iz Obale Bjelokosti u susjednu Liberiju zbog straha da će spor oko predsjedničkih izbora obnoviti građanski rat u toj zapadnoafričkoj zemlji, rekli su Ujedinjeni narodi u subotu. "UNHCR je registrirao ukupno 14.000 izbjeglica iz Obale Bjelokosti u istočni dio Liberije koji su pobjegli nakon što je poslije izbora zavladala nestabilnost", izvijestila je UN-ova agencija za izbjeglice na svojim internetskim stranicama. "S porastom njihovog broja rastu humanitarne potrebe za izbjeglice koje su većinom žene i djeca, kao i za mještane koji ih udomljuju". Čelnici država članica regionalnog bloka ECOWAS dodatno su pojačali pritisak na dosadašnjeg predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagboa da prepusti vlast svom protukandidatu na izborima Alassaneu Outtari, rekavši da bi se mogao suočiti s "legitimnom silom" ako to odbije. To je prva izravna prijetnja stranom vojnom intervencijom u sukobu oko izbora održanih 28. studenog, a u kojem je do sada ubijeno gotovo 200 ljudi. Međunarodna zajednica priznala je pobjedu oporbenog čelnika Alassanea Ouattare na predsjedničkim izborima 28. studenoga, no dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Gbagbo odbija priznati poraz i odstupiti s vlasti što je izazvalo krizu u zemlji.

PRIŠTINA - Američke snage iz sastava KFOR-a trebale bi od veljače iduće godine preuzeti kontrolu nad sjeverom Kosova, većinski nastanjenim Srbima, izjavio je u subotu zapovjednik američkih snaga u sklopu KFOR-a Francisco Neuman. Brigadir Neuman je za neovisnu televiziju Klan Kosova rekao da će američke snage u veljači biti raspoređene na sjeveru Kosova dok bi se francuske snage koje su tamo već 11 godina trebale povući s tog područja. On je rekao da su američki vojnici iz sastava KFOR-a spremni reagirati u svako vrijeme i na svakom dijelu teritorija Kosova.

KAIRO - Egipat ne nastoji doći do nuklearnog oružja i želi riješiti regiju takvih oružja, rekao je u subotu egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit. U dokumentu SAD-a od svibnja 2008., koji je objavio WikiLeaks, prenosi se izjava egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u kojoj upozorava dužnosnike SAD-a da bi Egipat mogao razviti nuklearno oružje ako do njega dođe Iran. "Egipat ne želi doći do nuklearnog oružja jer ono ne bi bilo korišteno i zato što su njegove cijene goleme. No nastojimo regiju lišiti nuklearnog oružja", rekao je Gheit novinarima na marginama konferencije vladajuće egipatske stranke. Iran i Egipat su prekinuli odnose 1980. nakon islamske revolucije u Iranu i egipatskog priznanja Izraela. Dvije zemlje su još uvijek suprotstavljene u pitanjima poput bliskoistočnog mirovnog procesa i veza s Izraelom i SAD-om.

JERUZALEM - Tri redovnice, koje su u petak poginule u prometnoj nesreći u Izraelu, su iz Italije, Malte i Jordana, rekli su dužnosnici policije i medicinskih službi. Policija je prvotno izjavila da su sve tri žene iz Italije. Poginule časne sestre su bile u skupini od pet redovnica koje su obilazile sjever Izraela u okviru božićnog hodočašća u Svetu zemlju, rekli su dužnosnici medicinskih službi. Udar automobila u stup električne rasvjete u mjestu Beit She'an na granici s Jordanom preživjele su dvije časne sestre i sada su na liječenju. Policija je rekla da su obje preživjele redovnice Talijanke, no dužnosnik bolnice je u subotu rekao da jedna od njih ima iračko državljanstvo.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙