FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat kaže da ne želi doći u posjed nuklearnog oružja

Autor: akoz
KAIRO, 25. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Egipat ne nastoji doći do nuklearnog oružja i želi riješiti regiju takvih oružja, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit u subotu.

U dokumentu SAD-a od svibnja 2008. koji je objavio WikiLeaks prenosi se izjava egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u kojoj upozorava dužnosnike SAD-a da bi Egipat mogao razviti nuklearno oružje ako do njega dođe Iran.

Mubarak je 2007. najavio obnovu više desteljeća starog egipatskog nuklearnog programa za proizvodnju električne energije a natječaj za izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane trebao bi biti objavljen za nekoliko tjedana.

"Egipat ne želi doći do nuklearnog oružja jer ono ne bi bilo korišteno i zato što su njegove cijene goleme. No nastojimo regiju lišiti nuklearnog oružja", rekao je Gheit novinarima na marginama konferencije vladajuće egipatske stranke.

Iran i Egipat su prekinuli odnose 1980. nakon islamske revolucije u Iranu i egipatskog priznanja Izraela. Dvije zemlje su još uvijek suprotstavljene u pitanjima poput bliskoistočnog mirovnog procesa i veza s Izraelom i SAD-om.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙