FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija odbacuje kritike Zapada na presudu Hodorkovskom

Autor: dmus
ZAGREB/MOSKVA, 31. prosinca 2010. (Hina) - Rusija je u petak, odbacivši kritike sa Zapada na presudu bivšem oligarhu Mihailu Hodorkovskom kojom se njegov boravak u zatvoru produžuje za još šest godina, do 2017., ustvrdila kako je rusko pravosuđe neovisnio i kako se strane zemlje nemaju prava upletati u njegov rad.

"Stajališta otamo (iz inozemstva) ne mogu i ne smiju utjecati na ruska pravosudna tijela, jer su ona neovisna i o ruskim vlastima i o vlastima u inozemstvu", izjavio je, po pisanju ruskih agencija, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Zapadne zemlje, uključivo SAD i Njemačku, oštro su kritizirale odluku moskovskog suda koji je u četvrtak odlučio da Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, ostane u zatvoru još šest godina, uz osam koje služi od listopada 2003. SAD su izrazile zabrinutost da je rusko pravosuđe zlouporabljeno i da su ugrožena načela pravne države, a visoki američki dužnosnik rekao je kako će nova presuda otežati nastojanja Rusije da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

"Sudovi su potpuno neovisni o ruskim i stranim vlastima. Ako ta presuda doista koga zabrinjava, onda bih ih želio podsjetiti da svaki osuđenik ima pravo na žalbu", rekao je Lavrov.

Obrana Mihaila Hodorkovskog u petak je uložila privremenu žalbu na presudu o još šest godina zatvora. Žalba je privremena, kako je objasnila odvjetnica Karina Moskaljenko, zato što obrana još nije dobila presudu, a budući da su idućih 10 dana u Rusiji neradni, prošao bi zakonski rok u kojem se mora uložiti žalba na presudu. Pravu će žalbu obrana podnijeti čim prođe blagdansko razdoblje.

Hodorkovski je, zajedno s bivšim suradnikom Platonom Lebedevom, po presudi iz 2003., trebao iz zatvora izići potkraj iduće godine, uoči predsjedničkih izbora u travnju 2012., a s novim produženjem u zatvoru će biti do 2017. i tada će imati 54 godine.

Hodorkovski je svoje negdašnje golemo bogatstvo počeo stjecati ranih 90-ih godina prošlog stoljeća kupujući pod nerazjašnjenim okolnostima državne tvrtke, među kojima i naftni koncern Jukos, koji je pod njegovim vodstvom u jednom trenutku proizvodio više nafte nego zemlja članica OPEC-a Katar.

No u početku proteklog desetljeća počeo se javno zauzimati za transparentnost u ruskom poslovnom svijetu, ozloglašenu po korumpiranosti. Političke ambicije su mu porasle i počeo je financirati rusku političku oporbu i nevladine udruge, pa je na sebe navukao bijes tadašnjeg predsjednika, a današnjeg premijera Vladimira Putina. On ga je već mnogo puta javno usporedio s američkim zloglasnim gangsterom Alom Caponeom ili prevarantom Bernijem Madoffom.

Nevladine udruge i neovisni promatrači ocjenjuju da je upravo Putin bio pokretač sudskog progona Hodorkovskog, jer je na taj način htio ukloniti neugodna oponenta.

Optužbe za pronevjere i izbjegavanje plaćanja poreza Hodorkovski ustrajno odbacuje kao lažne, tvrdeći kako je žrtva montiranog procesa kojim se htjelo razbiti njegovo poslovno carstvo i uništiti društveni utjecaj.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙