FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čitanje presude Hodorovskom odgođeno za 27. prosinca

Autor: bnov
MOSKVA, 15. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Čitanje presude u drugom suđenju negdašnjem najbogatijem čovjeku Rusije Mihailu Hodorovskom, koje je trebalo početi danas, odgođeno je bez obrazloženja za 27. prosinca.

Čitanje presude trebalo je početi u devet sati po srednjoeuropskom vremenu, ali kada su deseci novinara počeli pristizati na sud na vratima sudnice našli su obavijest da je ono odgođeno. "Čitanje presude u suđenju Hodorovskom i njegovu suoptuženiku Platonu Lebedevu počet će 27. prosinca", stoji u bilješci.

Glasnogovornica suda potvrdila je odgodu, ali nije objavila razloge.

Hodorkovski, bivši vlasnik naftne kompanije Jukos, i Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhićeni su 2003. pod optužbom za prijevaru i utaju poreza i osuđeni su na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihovog predviđenog izlaska iz zatvora dodatno su optuženi za krađu 218 tona nafte iz Jukosa i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara). Tužiteljstvo je zatražilo 14 godina zatvorske kazne.

Niz zapadnih političara pozvalo je ruskog predsjednika Dmitrija Medvedev da "okonča progon" bivšeg šefa Jukosa Mihaila Hodorkovskog u otvorenom pismu koje je objavio Financial Times u utorak.

Pismo, objavljeno dan prije početka čitanja presude na novom suđenju Hodorkovskom, koji je u ovom slučaju optužen za krađu nafte i pranje novca, među ostalima su potpisala dva bivša britanska ministra vanjskih poslova Malcolm Rifkind i David Miliband te bivši šef francuske diplomacije Bernard Kouchner, prenose ruski mediji.

U otvorenom pismu se navodi da je kampanja protiv Hodorkovskog i njegovog poslovnog partnera Platona Lebedeva politički motivirana te da je suđenje "uzdrmalo povjerenje u rusko pravosuđe".

Hodorkovski bi po postojećoj presudi trebao izaći na slobodu u listopadu 2011. godine, šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u Rusiji. Drugo suđenje Hodorkovskom u zapadnim se medijima smatra testom za obećanje predsjednika Dmitrija Medvedeva da će reformirati Rusiju.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙