FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić: uložiti u podzemna skladišta plina

Autor: tdel
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić predložio je na današnjoj konferenciji za novinare ulaganja u izgradnju podzemnih skladišta plina Okoli 2 i Beničanci, jer su to investicije koje mogu pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, sanirati štetu u zimskom periodu te dugoročno otvoriti prostor za strateško ulaganje mirovinskih fondova.

Čačić je istaknuo da je svaka od tih potencijalnih investicija teška 200 milijuna dolara, a rokovi investiranja su dvije do tri godine. "Ukupno je to gotovo jedna milijarda kubičnih metara plina, garantirani povrat investicije na najnižim europskim cijenama je deset godina, a realni povrat pet godina", kazao je.

Napominjući da hrvatski mirovinski fondovi sada izvan zemlje investiraju oko četiri milijarde kuna, jer nemaju rješenja za investicije u zemlji, smatra kako "umjesto igre na burzi od mirovinskih fondova treba očekivati da budu poluga gospodarskog rasta na dobro građana i svih onih koji će sutra koristiti sredstva iz tih fondova.

Upozorivši da se ponovno ulazi u period kada Hrvatskoj prijeti kriza u opskrbi plinom, Čačić je rekao da zemlja u podzemnim skladištima plina raspolaže sa 558 milijuna kubika plina što je, ocijenio je, "trostruko nedovoljno" da bi se izbjegle redukcije i pad BDP-a. Istovremeno Mađarska, čiji je MOL jedan od vlasnika Ine, ima 15 puta veće kapacitete u skladištima plina.

"Hrvatska vlada nema kreativnu proaktivnu politiku i nije dio riješenja nego je problem sama po sebi. Nesposobnost sadašnje vlade je ključni problem Hrvatske", smatra Čačić.

Na novinarski upit jesu li mirovinski fondovi napravili dobar potez s kupovinom dionica Ine, Čačić je odgovorio kako to vjerojatno nije loš potez, ali da to nije njihova uloga.

"Igre na burzi nisu uloga mirovinskih fondova", kazao je dodavši da to nije krivica mirovinskih fondova već vlade. "Odgovorna zemlja svojim mirovinskim fondovima, u interesu građana danas i sutra, daje šansu za dugoročna i profitabilna strateška ulaganja, a ne za igre na burzi", istaknuo je.

Potvrdno je odgovorio na upit mogu li fondovi za gospodarsku suradnju pomoći tvrtkama koje su u problemu. Smatra kako HBOR mora dobiti mogućnost da u tvrtkama koje su suštinski zdrave, a ovog trenutka nelikvidne, na ograničeni rok ( 3 do 5 godina) preuzme nekretnine u vrijednosti tih tvrtki te im dati mogućnost da nakon izlaska iz krize pod istim uvjetima, uz minimalnu kamatnu stopu, preuzmu svoje vlasništvo. No, smatra da sadašnja vlada za to "nema hrabrosti ni sposobnosti" da preuzme odgovornost.

Na pitanje očekuje li da će novi vladin potpredsjednik za investicije Domagoj Ivan Milošević išta napraviti, Čačić je odgovorio kako ne vjeruje da će bilo što ozbiljno napraviti jer ima premalo vremena, a nema suradnike ni vladu koja ima strategiju razvoja gospodarstva. No, dodao je, ne sumnja u Miloševićevu dobru volju.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙