FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Ina i dalje u fokusu, obujam trgovanja kopni

Autor: scvi
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Uz sve manji obujam trgovanja, na Zagrebačkoj je burzi i dalje u fokusu ulagača dionica Ine, kojom se trenutno trguje po cijeni od 2.831 kune.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,43 posto, na 2.047 bodova. Crobex10 ojačao je 0,44 posto, na 1.113 bodova.

Redovni promet dionicama premašio je 40 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Postupno se smiruje trgovanje dionicom Ine, pa je posljedično tome i obujam ukupnog trgovanja na burzi svakim danom sve manji. Jedina zanimljivost u inače mirnom današnjem trgovanju jest nešto veći nalog za kupnju dionica Ine po cijeni od 2.831 kune, odnosno za kunu više nego što su prethodnih dana kupovali mirovinski fondovi. Trgovanje ostalim izdanjima u sjeni je dionice Ine“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Do podneva je vlasnika zamijenilo 10.600 dionica Ine, uz promet od 30,2 milijuna kuna. Njezina zadnja cijena je 2.381 kuna, što je 0,04 posto više nego jučer.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 4,55 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,09 posto, na 281 kunu.

Milijunski promet ostvaren je i dionicama Vira, 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,24 posto, na 355 kuna.

Od poslovnih vijesti, predsjednik Uprave Končara Darinko Bago na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je da će Grupa Končar ostvariti u ovoj godini ukupne prihode od 2,7 milijardi kuna, što je na razini plana za ovu godinu, a procjenjuje se da će ovogodišnja dobit nakon oporezivanja iznositi 168,4 milijuna kuna.

Bago je istaknuo kako je u ovoj godini ostvarena solidna dobit te će se u 2011. isplatiti dividenda dioničarima u iznosu od 31 milijun kuna.

Govoreći o planovima za 2011. Bago je ocijenio kako bi to trebala biti godina stabilizacije, konsolidacije i laganog povratka na trend koji je bio prije krize, kada je Končar bilježio rast od pet do sedam posto na godišnjoj razini. Za 2011. se planira ostvarenje neto dobiti Grupe Končar u iznosu od 126,7 milijuna kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je u Hrvatskoj u studenome stopa nezaposlenosti porasla sa 17,8 na 18,3 posto, najvišu razinu od ožujka. To je u skladu s procjenama pet makroekonomista u anketi Hine.

Rast nezaposlenosti posljedica je, navode makroekonomisti u anketi, uobičajenih sezonskih kretanja, restrukturiranja u pojedinim dijelovima gospodarstva, ali i sporog oporavka domaćeg gospodarstva.

Stopa nezaposlenosti od 18,3 posto najviša je od ožujka, kada je iznosila 18,4 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙