FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 27. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB/MOSKVA - Negdašnji ruski naftni milijarder Mihail Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev proglašeni su u ponedjeljak na sudu u Moskvi krivima za krađu 218 milijuna tona nafte iz kompanije Jukosa, na suđenju koje je izazvalo veliku pažnju međunarodne javnosti zbog sumnje da se radi o politički motiviranom procesu, javljaju agencije. Sud je priopćio da su Hodorkovski i Lebedev bili na čelu organizirane skupine koja je počinila financijski kriminal u naftnom poslovanju preko svoje naftne kompanije Jukosa, javljaju ruski mediji. "Sud je utvrdio da su Hodorkovski i Lebedev prisvojili imovinu koristeći svoje položaje. Krivi set za pranje novca i pronevjeru", rekao je sudac Viktor Danilkin. Hodorkovski, bivši vlasnik Jukosa, i Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhićeni su 2003. pod sumnjom za prijevaru i utaju poreza i osuđeni na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihova predviđena izlaska iz zatvora, dodatno su optuženi i za krađu 218 milijuna tona nafte iz Jukosa i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara). Hodorkovski i Lebedev mogli bi dobiti još šest godina zatvora, iako kazna još nije izrečena. Sud će to učiniti naknadno. Obojica tvrde da su nevini te da su optužbe protiv njih dio političke osvete. Odvjetnici Hodorkovskog i Lebedeva već planiraju podnijeti žalbu na presudu.

BEOGRAD - Aktualni predsjednik albanske vlade Sali Berisha bio je jedan od glavnih trgovaca oružjem u vrijeme oružanih sukoba na Kosovu, piše u ponedjeljak beogradski dnevnik "Politika", navodeći kako se njegovo ime kao trgovca oružjem spominje u svjedočenjima četvorice bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja su sastavni dio dokumentacije srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine u istrazi o trgovini ljudskim organima. To tužiteljstvo, po pisanju utjecajnog beogradskog lista, raspolaže izjavama četvorice kosovskih Albanaca, bivših pripadnika OVK, koje su srbijanske sigurnosne snage uhitile tijekom sukoba na Kosovu, a koji tvrde da su kupovali oružje u kući Salija Berishe na sjeveru Albanije. U predmetu srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine kaže se da se u kući Salija Berishe na sjeveru Albanije, blizu linije razgraničenja s Kosovom, u selu Prifč kod mjesta Tropoja, nalazio centar za kupovinu naoružanja, prenosi "Politika". U tekstu se dodaje da je Berisha u to vrijeme bio oporbeni političar, a da je u doba dok je bio albanski predsjednik iz vojarni u toj zemlji nestalo više stotina tisuća komada pješačkog naoružanja i streljiva te se navodi kako je poznato da je najveći dio tog naoružanja završio u rukama OVK-a.

RAMADI - Sedamnaest ljudi, većinom policajaca, ubijeno je, a 47 ih je ranjeno u ponedjeljak ujutro u dvostrukom terorističkom u Ramadiju, sto kilometara zapadno od Bagdada, objavila je mjesna policija. Automobil-bomba eksplodirao je ujutro na parkiralištu zgrade u kojoj su smještene policijska uprava pokrajine Anbar i mjesna samouprava. Četvrt sata kasnije na istom mjestu došlo je do druge eksplozije kada je samoubojica aktivirao svoj eksplozivni pojas. Pokrajina Anbar bila je srce sunitske islamističke pobune nakon američke invazije na Irak 2003. godine. Njezini najveći gradovi, Ramadi i Faludža, bili su poprište nekih od najvećih ratnih sukoba. Hikmet Halaf, zamjenik provincijskog guvernera, za napade je okrivio iračko krilo Al-Kaide.

VARŠAVA - Niske temperature odnijele su osam života na Božić u Poljskoj, čime je broj umrlih od smrzavanja u studenome i prosincu u toj zemlji narastao na 127, objavila je policija u ponedjeljak. Žrtve su uglavnom muškarci između 35 i 60 godina, bez stalnog prebivališta, često u alkoholiziranom stanju, priopćila je policija i pozvala stanovništvo da reagira kada vide osobe koje leže na klupama na javnim površinama ili dok lutaju. Nakon blagog zatopljenja sredinom prošloga tjedna, u Poljskoj je tijekom božićnih blagdana opet jako zahladnjelo. Više stotina kućanstava u okolici Gdanska u ponedjeljak je treći dan zaredom bio bez električne energije nakon pucanja dalekovoda pod težinom snijega, objavile su mjesne vlasti.

BUDMIPEŠTA - Više od milijun Mađara ne može platiti režije, što je dvostruko više nego prije šest godina, piše dnevni list Nepszabadsag u ponedjeljak, a prenosi agencija MTI. Taj list navodi da 11 posto stanovnika Mađarske u prosjeku za režije duguje 102 eura. Najviše se duguje za grijanje jer tu uslugu nije moguće isključiti nakon tri mjeseca neplaćanja, rekao je autor istarživanja Balazs Herpai, prenosi list. Za sve veća dugovanja najviše se krivi rast cijene plina, koja se ustrostručila u posljednjih šest godina.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙