FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

SALZBURG

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je 10. prosinca uhićen u Austriji zbog tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska, ostaje i dalje u pritvoru, prenijela je austrijska novinska agencija APA pozivajući se na glasnogovornicu državnog tužiteljstva u Salzburgu Barbaru Feichtinger. Sanader za sada u pritvoru ostaje još mjesec dana, nastavlja APA te dodaje da će se sljedeće saslušanje o ovom slučaju održati 27. siječnja sljedeće godine. Sanader se, prema savjetu svojih odvjetnika, nije izjasnio o zahtjevu za izručenjem u Hrvatsku na ročištu održanom u Salzburgu. Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Riječ je o prijavi jedne banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnešena zbog pranja novca. Sanader je u tom saslušanju odbacio da je umiješan u pranje novca.

RIM

Pirotehničari su u ponedjeljak deaktivirali eksplozivnu napravu u grčkom veleposlanstvu u Rimu, dan pošto su dvije osobe ranjene u bombaškim napadima na švicarsko i čileansko veleposlanstvo za koje su odgovornost preuzeli talijanski anarhisti. Policija kaže da je paket u grčkom veleposlanstvu nalikovao bombama koje su eksplodirale u Rimu prošli tjedan kad je zaposlenik u čileanskom veleposlanstvu ostao bez dva prsta, a ozlijeđen je i član osoblja švicarskog veleposlanstva. "Sumljivi paket je stigao, odmah smo obavijestili karabinjere koji su ubrzo stigli i neutralizirali bombu", rekao je grčki veleposlanik u Italiji Michael Campanis.

KABUL

Visoki časnik ISAF-a, snaga NATO-a u Afganistanu, izjavio je u ponedjeljak da će rat u toj zemlji 2011. poprimiti još veće razmjere. "Nama kraja bitkama. Moramo zadržati pritisak na talibane u cijeloj zemlji", rekao je glasnogovornik ISAF-a, brigadni general Joseph Blotz. "Vidjet ćemo više nasilja u 2011.", dodao je. U napadima afganistanskih i koalicijskih snaga poginulasu 384 i zarobljeno 2300 pobunjenika u zadnja tri mjeseca, rekao je Blotz. On je dao izjavu na dan kad je ISAF izvijestio o još jednoj žrtvi u najkrvavijoj godini od američke invazije 2001. Jedan od pripadnika ISAF-a poginuo je u ponedjeljak u eksploziji mine na jugu Afganistana.

LJUBLJANA

Potpora Slovenaca vladi premijera Boruta Pahora ove je godine stalno padala, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju i pad optimizma glede brza gospodarskog oporavka, navode slovenski mediji, pozivajući se na anketu agencije Episcenter, koju je u ponedjeljak objavio poslovni dnevnik "Finance". Ispitivanje provedeno sredinom prosinca na uzorku od 700 ispitanika pokazalo je da Pahorovu vladu podupire samo 22 posto ispitanika, što je rekordno niska potpora i velik pad u usporedbi s početkom godine kad ju je podupiralo 42 posto ispitanika. Rekordan je i postotak onih koji su izravno odgovorili da ne podupiru vladu jer ih je 74 posto, a zabrinjava i pad pokazatelja povjerenja u mogućnost brza gospodarskog oporavka koji je sadašnja vlada postavila kao svoju prvu zadaću u ovoj i sljedećoj godini.

ZAGREB

Nedavno donesen zakon o medijima, koji stupa na snagu 1. siječnja 2011., uvelike će ograničiti slobodu izražavanja u Mađarskoj, upozorio je u ponedjeljak Amnesty International (AI) ocijenivši da je riječ o potezu bez presedana koji bi mogao uvesti cenzuru i autocenzuru među novinarima. "Potezom koji je bez presedana unutar EU-a, mađarski zakon o medijima i slobodi tiska za sve medijske sadržaje - bilo da su oni elektronički, tiskani ili internetski, a mediji javni ili u privatnom vlasništvu - uvodi ista ograničenja. Pritom su novoosnovanu tijelu za nadzor medija dodijeljene široke ovlasti i moć nametanja sumnjivih standarda", navodi se u priopćenju AI-a. "Razmjer ograničavanja medijskih sadržaja, nedostatak jasnih smjernica za novinare i urednike te široke ovlasti novog regulatornog tijela velik su rizik za slobodu izražavanja u Mađarskoj", izjavio je John Dalhuisen, zamjenik direktora AI-a za Europu i središnju Aziju.

SEUL

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je u ponedjeljak svoju zemlju na nacionalno jedinstvo i solidarnost zbog vojne prijetnje ratoborne Sjeverne Koreje koja želi izazvati podjele u svome susjedstvu kako bi Južnu Koreju oslabila i lakše napala. Retoriku je Lee zaoštrio pošto su ga kritizirali da je premlako odgovorio na sjevernokorejske napade 23. studenoga u kojima je ispaljeno 170 projektila na južnokorejski otok Yeonpyeong i usmrćeno četiri osobe, a taj najoštriji sukob nakon rata između dviju Koreja 1950.-1953. potaknuo je nagađanja da je polutokok na samu rubu rata. Sjevernokorejski susjed "čini sve kako bi nas razjedinio", rekao je Lee u radijskoj poruci narodu i ocijenio da je podijeljeno javno mnijenje nakon sjevernkorejskog napada na južnokorejsku korvetu Cheonan u ožujku, kad se utopilo 36 mornara, ohrabrio Sjevernu Koreju da nastavi provocirati i bombardirati Yeonpyeong.

SEUL

Vlak pun rođendanskih darova za budućega sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una iskočio je iz tračnica u prosincu, a moguće je da je riječ o sabotaži, javila je u ponedjeljak radijska postaja sa sjedištem u Seulu koja emitira i preko granice. Otvoreni radio za Sjevernu Koreju, neprofitna postaja koja se često poziva na izvore u Sjevernoj Koreji, navodi da je vlak s darovima, među kojima su bili televizori i satovi, iskočio iz tračnica 11. prosinca nedaleko od sjevernokorejske granice s Kinom. "Služba sigurnosti proglasila je izvanredno stanje jer je vlak na pruzi Sinuiju - Pjongjang iskočio iz tračnica 11. prosinca", javila je postaja pozivajući se na izvor u sjevernokorejskoj tajnoj službi.

ŽENEVA

Najmanje je 105 novinara ubijeno dok su obavljali svoj posao u 33 države 2010. i ta je brojka manja nego u 2009., objavila je Press Emblem Campaign (PEC), neovisna, nevladina i neprofitna udruga sa sjedištem u Ženevi. Godina 2010. bila je nešto manje mračna nego 2009., kad su ubijena 122 novinara, a za tako veliku brojku odgovorni su počinitelji pokolja na Filipinima koji su osim izbornih kandidata ubili i velik broj novinara. Međutim 2010. više je žrtava nego u 2008. kad je ubijen 91 novinar. "Međunarodna zajednica još nije našla način na koji stati na kraj toj pojavi", rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen u priopćenju te izrazio žaljenje što još nema "djelotvorna mehanizma za brzu istragu i progon počinitelja tih napada". Dva najopasnija mjesta na svijetu za novinarsko zvanje u 2010. bili su Meksiko s 14 novinara ubijenih u vezi sa sukobima između vlasti i kartela droge, te Pakistan s 14 ubijenih novinara, uglavnom na granici s Afganistanom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙