FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen hrvatski prijevod Augustinova spisa "O glazbi"

Autor: mkov
ZAGREB, 27. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski prijevod spisa velikoga naučitelja Katoličke crkve Aurelija Augustina "O glazbi", sastavljena od šest knjiga, objavio je zagrebački nakladnik E. Čić.

Spis "O glazbi" je oblikovao glazbeno mišljenje zapadnoeuropske kršćanske civilizacije i utjecao na razvitak glazbe, piše u uvodnoj studiji muzikolog Emil Čić i napominje kako knjiga započinje raspravom o stopi i glazbi te definicijama glazbe.

Ističe kako je prva knjiga uvod i sažetak u kojima se Augustin bavi definicijama glazbene znanost, proporcijama i ritmičkim kretnjama, a u drugoj slogovima i metričkom stopom.

U trećoj knjizi Augustin piše o razlikama između ritma, metra i stiha, u četvrtoj raspravlja o metru, a u petoj o stihu, podsjeća Čić i dodaje kako je šesta knjiga spisa završava teološkom raspravom o besmrtnom ritmu, kao vječnoj božanskoj istini.

Navodi kako je spis "O glazbi" multidisciplinarno djelo, u kojem se isprepliću filozofija, estetika glazbe, matematika, književna teorija i teologija.

Augustinov spis "O glazbi" (194 str.) preveli su Tihomira Mršić i Emil Čić, a hrvatski prijevod uređen je i ujednačen prema američkom izdanju Augustinova spisa.

Aurelije Augustin je rođen 354. u Tagasti, u nekadašnjoj Numidiji, a danas Alžiru. Kršten je 387., poslije je zaređen za svećenika i izabran za hiponskog biskupa. Umro je 430. u Hipponu. Kroz svoje učenje naglašavao je potrebu preobraćenja kao temeljnu poruku evanđelja. U Augustinovoj filozofiji Bog ima središnje mjesto, i On je uzrok i svrha svega, svemoguć je, premudar i predobar. Sve dobro potječe od Boga, a zlo je samo nedostatak dobra. Na hrvatski jezik prevedene su njegove "Ispovijesti" i djelo "O državi Božjoj".

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙