FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kazalište u svom okruženju" Darka Lukića

Autor: agrb
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Knjiga "Kazalište u svom okruženju - Kazališni identiteti" Darka Lukića, prvi dio sveučilišnog udžbenika čiji se nastavak očekuje u proljeće iduće godine, predstavljena je danas na Akademiji dramske umjetnosti (ADU).

Ocjenivši knjigu ozbiljnim, promišljenim, dobro strukturiranim i pouzdanim djelom, recenzent Boris Senker rekao je kako Lukić u knjizi sažima svoje dugogodišnje i svestrano bavljenje kazalištem.

"Autor temi pristupa na način koji se rijetko susreće, za njega je kazalište u središtu pozornosti, ali ga ne sagledava bez okruženja u kojemu djeluje, gospodarskih, socioloških, političkih i ideoloških problema", ustvrdio je Senker.

Po njegovim riječima knjiga ne donosi linearnu povijest kazališta, već ga prikazuje kao živu biljku u dinamičnu okruženju, a Lukić inzistira na tome da kazalište u svakom razdoblju postoji "sada i ovdje".

Autor je rekao kako je ta knjiga rezultat njegova tridesetogodišnjega teorijskoga i praktičnoga kazališnog rada kao dramskog pisca, dramaturga, kazališnog kritičara, kazališnog pedagoga, umjetničkog ravnatelja kazališta i festivala. Posebice je zahvalio svojim studentima s ADU i sa Filozofskog fakulteta bez čijeg sudjelovanja i pitanja na koje su tražili odgovore knjiga ne bi bila bila cjelovita.

Na kraju knjige, koje je izdavač nakladnička kuća "Leykam International", donesen je, uz ino, sažetak, popis literature i pitanja za promišljanja.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙