FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. molio je u subotu za ponovno rađanje mira na Bliskom istoku i ohrabrio je progonjene katolike u Iraku i komunističkoj Kini u svojoj božićnoj poruci "Gradu i svijetu". "Neka rođenje Princa mira podsjeti svijet gdje leži iskrena radost, i neka se vaša srca ispune nadom i veseljem, jer je Spasitelj rođen za nas", poručio je Papa. Benedikt XVI. rekao je da je božićna poruka mira i nade uvijek nova, iznenađujuća i smiona te da bi trebala svakoga potaknuti na mirnu borbu za pravdu. Obraćajući se tisućama vjernika, koji su se usprkos hladnoći okupili na Trgu sv. Petra, Papa je je čestitao Božić na 65 jezika, među kojima i na hrvatskom: "Sretan Božić, porođenje Isusovo", rekao je Benedikt XVI., koji će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku. "Neka svjetlo Božića iznova zasja u zemlji gdje je Isus rođen i nadahne Izraelce i Palestince da njihova težnja bude pravedan i miran suživot", kazao je.

BETLEHEM

U Betlehem je ove subote stigao rekordan broj hodočasnika, objavili su u palestinski dužnosnici, dok su tisuće vjernika slavile Božić u gradu u kojemu se, po Bibliji, rodio Isus. Pretpostavlja se da je stiglo i više od 90.000 posjetitelja, koliko su očekivale palestinske vlasti. Jedan dužnosnik tog grada okupirane Zapadne obale je rekao da prvi puta u Betlehem stiže toliko ljudi i dodao da zasada ne raspolažu preciznim podacima, kao ni izraelska vojska koja se nalazi na glavnim kontrolnim mjestima koja vode do Betlehema. Prema palestinskim statistikama Betlehem je ove godine posjetilo blizu 1,5 milijuna posjetitelja, a cijelu Svetu zemlju više od 3 milijuna, što su također rekordne brojke. U Betlehemu je treći Božić zaredom zabilježena rekordna posjećenost. Uz to su izraelske vlasti izdale specijalne dozvole za palestinske kršćane s okupiranih područja i iz Gaze kako bi im omogućili odlazak u Betlehem i posjet obiteljima.

BANAGALORE

Indijska raketa koja je u orbitu nosila komunikacijski satelit eksplodirala je u subotu nedugo nakon polijetanja, objavile su agencije. Raketa GSLV je eksplodirala manje od jedne minute nakon polijetanja iz svemirske baze Sriharikota, oko 80 km od grada Chennaija na jugu Indije, javila je agencija United News of India (UNI). Lansiranje je prvotno bilo predviđeno za 20. prosinca, a zatim je odgođeno pošto su inženjeri otkrili kvar na jednom od motora rakete ruske proizvodnje, javio je UNI. Indijska agencija za svemirska istraživanja (ISRO), koja vodi program lansiranja, priopćila je da je kontakt s raketom izgubljen 47 sekundi nakon lansiranja. Znanstvenici ISRO-a rekli su da su ostaci rakete pali u Bengalski zaljev.

AMSTERDAM

Nizozemska policija je uhitila 12 Somalaca osumnjičenih za zavjeru u svrhu pokretanja terorističkog napada u Nizozemskoj, priopćilo je u subotu tužiteljstvo. Dvanaestorica muškaraca u dobi od 19 do 48 godina uhićena su u petak kasno navečer nakon dojave nizozemske obavještajne i sigurnosne službe AIVD, navodi se u priopćenju. "U poruci (AIVD-a) se navodi da određeni broj Somalaca želi izvršiti teroristički napad u Nizozemskoj u kratkom roku", izjavilo je nizozemsko tužiteljstvo. Šestorica muškaraca žive u Rotterdamu, petorica nemaju stalnu adresu, a jedan je iz Danske. Tijekom pretrage nije pronađeno oružje ni eksploziv.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙