FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija pristala kupiti francuske nosače helikoptera

Autor: bcav
PARIZ, 24. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Rusija je pristala kupiti dva nosača helikoptera od francuskog konzorcija, objavile su u petak francuska i ruska vlada, što je prva velika kupnja stranog naoružanja u Rusiji nakon pada Sovjetskog saveza.

Prema sporazumu o kojem se dugo pregovaralo, amfibijske napadačke brodove tipa Mistral gradit će francuska brodogradilišta DCNS i STX zajedno s ruskim državnim United Ship Corporation ili OSK.

Neki francuski saveznici iz NATO-a izrazili su zabrinutost zbog prodaje brodova, pozivajući Pariz da Moskvi ne prodaje visokotehnološke borbene sustave koji bi mogli biti upotrebljeni protiv bivših ruskih komunističkih susjeda, posebno nakon kratkog rata između Rusije i Gruzije 2008.

Četvrtinu DCNS-a posjeduje elektronička obrambena tvrtka Thales. Sporazumom je predviđena mogućnost gradnje još dva broda, stoji u priopćenju.

U njemu se ne navodi vrijednost ugovora, no procijenjuje se da takvi nosači stoje između 400 i 500 milijuna eura.

Kupnja nosača dio je nastojanja Rusije da modernizira svoje oružane snage, opremljene zastarjelom opremom iz sovjetskog doba što se, prema ruskim vojnim časnicima, pokazalo tijekom rata s Gruzijom.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙